vesoljske raziskave

So na Kitajskem zaznali znake zunajzemeljskega življenja?

R.T.
15. 6. 2022, 20.03
Posodobljeno: 15. 6. 2022, 20.06
Deli članek:

Od septembra 2020 je kitajski teleskop s premerom 500m, poimenovan Nebeško oko, uradno začel z iskanjem izvenzemeljskega življenja. Teleskop je občutljiv na nizkofrekvenčne radijske signale, nedavno pa je državni strokovni medij objavil, da so z njim zaznali nenavadne radijske signale.

twitter / bloomberg
Teleskop Nebeško oko v peremeru meri 500 metrov

Vodja mednarodne raziskovalne ekipe, ki se ukvarja z raziskovanjem zunajzemeljskega življenja, Zhang Tonjie, je sicer priznal, da so neobičajne frekvence lahko tudi rezultat prestreženega radijskega signala človeškega izvora. Vendar pa je domišljijo družbenih medijev očitno razburila objava, ki se je pojavila v državno podprtem kitajskem Dnevniku za znanost in tehnologijo. Objava naj bi poročala o prestreženem signalu zunajzemeljskega izvora, ki pa bi ga bilo treba še podrobneje raziskati. Kaj več v časniku Time in Daily Mail, ki sta povzela novico, niso uspeli povedati in verjetno novice sploh ne bi bilo, če ne bi kmalu po objavi poročilo izginilo iz spleta.

Samo izginotje poročila tako očitno sporoča mnogo več, kot je bilo v njem dejansko objavljeno, fascinacija z zunajzemeljskim življenjem pa bo tudi vedno našla razlog, da polni domišljijo tovrstnih iskalcev. Nedavno je na primer ameriška NASA ponovno zagnala program zbiranja poročil o neznanih letečih predmetih. Fascinantno pa se zdi tudi, da so vlade sploh pripravljene financirati raziskave, ki so se doslej vedno zaključila s podobnimi ugotovitvami: neznani pojavi ostajajo nepojasnjeni, a dokazov o njihovem zunajzemeljskem izvoru ni mogoče potrditi.