Prevare z delom od doma

Z všečkanjem na Facebooku do 30 evrov v 15 minutah

Juš Valentinič
15. 6. 2022, 18.20
Deli članek:

Z nekaj finančnega vložka in malo truda v nekaj minutah do bogastva, zatrjujejo nekateri. Spet drugi opozarjajo, da gre za klasično piramidno shemo.

STA
Izjemna priložnost ali klasičen »nateg«?

screenshot
Računica dobička glede na vložek

Gre za všečkanje vsebin na priljubljenih družbenih omrežjih TikTok, Facebook in Youtube. Za to naj bi prejeli plačilo, a sta najprej potrebna finančni vložek in prenos posebne aplikacije. V ozadju te imenitne priložnosti naj bi bila družba Rose information Group, ki se v videu na YouTubu oglašuje kot poslovni partner najstarejše singapurske medijske mreže Mediacorp, ki je v lasti tamkajšnje vlade. Sedež naj bi imeli v Singapurju, delovali pa v več kot 70 državah sveta, na vseh celinah z izjemo Avstralije in Antarktike.

Uporabnik KickinHard je na forumu Slo-tech v temi Kriptovalute in blockchain zapisal: »Naložiš si gor kripto USDT TRTC-20, paketi 70, 300, 700, 1400, 3000 evrov. Všečkaš Youtube ali FB ali TikTok, 20 taskov, pa dobiš na primer pri VIP-paketu 700 30 evrov na dan. Vzame ti 15 minut. 1. Korak recharge, ko imaš sredstva gor, greš pod VIP, izbereš paket join now. 2. Ko imaš vklopljen paket, greš na Home. Jaz imam YouTube, klikneš, izbereš. Potem pa daš receive, recimo 20x za paket 700. 3. Potem greš pod task in te tam čakajo povezave, daš vsakega open link, nato daš like ter narediš screenshot in daš submit. 4. Preden si sredstva ven nakazuješ, si nastaviš v profil Usdt TRC-20 naslov (limit min. 10 €).«

Deljena mnenja forumašev

»Srečno,« je uporabniku KickinHard odgovoril uporabnik Vuli. »Jaz bom samo to rekel. Dobičkonosno je. Dober mesec sem v tem in že delam lep profit. Vstopite, dokler je še sveža stvar, ker drugače bo prepozno. Je pa dobra stvar tega, da ne potrebuješ nikogar pod sabo, da služiš,« trdi uporabnik iNobody. Uporabnik Gagatronix meni drugače: »Pokojni Quattro je lepo rekel: 'Folk je načeloma glup'. Ta tema lepo kaže to resnico.« Pozitivno izkušnjo ima, sodeč po zapisu, tudi uporabnik mag3: »Jaz sem probal brez vlaganja in deluje. Minimalno izplačilo je 5 USD, po nekaj urah dobil nakazilo na moj binance wallet. Ne bom pa vlagal svojega denarja, ker je piramidni sistem.«

Debata se je razvila tudi na Redditu in Facebooku. »Ni prva in ni zadnja taka zadeva. Pred korono je bilo tega ogromno. Sodelavec je stalno nosil neke fotokopirane knjigice, velikosti približno 10 x 8 cm, kjer so bile napisane najbrž kakšne podobne zadeve (se ne spomnim, kaj točno). Donosi naj bi bili astronomski in on, njegovi starši, strici in tete so vložili kar nekaj denarja. Pa je prišla korona in je menda zaradi tega vse propadlo ter se je potem jokal, koliko denarja je izgubil, in da mora še za družino vračat,« na Redditu piše uporabnik JebatGa.

Prevare z delom od doma

»To storitev uvrščamo v kategorijo prevar z delom od doma, glede na javno dostopne podatke izkazuje tudi elemente piramidnih shem, ki so pri nas prepovedane. Taki primeri prevar so precej pogosti. Običajno se pojavljajo v valovih, ko se neka shema iztroši, se kmalu pojavi neka druga s podobnim načinom delovanja. Skupni imenovalec takih shem so nedostopnost podatkov o podjetju ali posameznikih, ki stojijo za njimi, ter obljube po lahkem zaslužku, pri čemer je višina zaslužka običajno povezana z višino vloženih sredstev,« pojasnjuje Tadej Hren iz Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost Si-cert.

Izplačila so po njegovih besedah pogosto pogojevana z novimi vlaganji, zato lahko pride do še večjega oškodovanja: »Pri takih shemah se sicer lahko zgodi, da nekaj posameznikov, ki so dovolj zgodaj vstopili v shemo, tudi nekaj zasluži, večina uporabnikov pa izgubi vsa vložena sredstva. Skladno s tem je razumljiv precej agresiven pristop oseb, ki uporabnike vabijo v te sheme.« V primeru oškodovanja žrtvam Hren svetuje prijavo na policijo. »Žal je pregon storilcev dostikrat zelo otežen in neuspešen, saj so storilci težko izsledljivi, se predstavljajo z lažnimi identitetami, pogosto pa so v državah, s katerimi nimamo vzpostavljenih učinkovitih postopkov za pregon mednarodnega kriminala,« pravi Hren.