Skupno umrlo že na stotisoče krav, ovac in svinj ...

Bodo na meji z Ukrajino gradili začasne silose? Od tam do »oceana in po svetu«

S.R.
15. 6. 2022, 11.37
Posodobljeno: 15. 6. 2022, 11.53
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da zaradi vojne ne bodo uspeli požeti kar približno 2,4 milijona hektarjev zimskih posevkov.

Profimedia
Zaradi ruske blokade naj bi v ukrajinskih silosih na izvoz čakalo več kot 20 milijonov ton žita.

Gre za pridelek v skupni vrednosti kar 1,37 milijarde evrov, ki bo po navedbah ukrajinskega ministrstva za kmetijstvo ostal na poljih. Dodali so, da je njihov kmetijski sektor od začetka ruske invazije utrpel že za 4,09 milijarde evrov škode, pri čemer ocenjujejo, da je na območjih, na katerih potekajo boji, umrlo že približno 42.000 ovac in koz, 92.000 krav, 258.000 svinj in več kot 5,7 milijona ptic.

Zahod skupaj z Ukrajino medtem še vedno išče rešitev za večji izvoz ukrajinskega žita. Zaradi ruske blokade naj bi v ukrajinskih silosih na izvoz čakalo več kot 20 milijonov ton žita, zaradi česar jim grozi, da ne bodo imeli prostora za hrambo novega pridelka. Rusija in Ukrajina skupaj zagotavljata skoraj tretjino globalnih zalog pšenice, Ukrajina pa je tudi eden glavnih izvoznikov koruze in sončničnega olja, zaradi česar preti globalna kriza na področju hrane.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je zaradi morskih min, ki sta jih ob ukrajinski obali od začetka vojne nastavili tako Ukrajina in Rusija, v ukrajinskih pristaniščih ujetih tudi približno 84 tujih ladij.

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj predstavil zamisel, da bi na ukrajinski meji zgradili začasne silose. »Z evropskimi partnerji tesno sodelujemo v prizadevanju, da bi 20 milijonov ton žita, ujetega v Ukrajini, spravili na trg in prispevali k znižanju cen hrane,« je dejal Biden, ki je dodal, da žita ne morejo izvoziti po Črnem morju, saj ga tam čaka uničenje. V Washingtonu hkrati iščejo rešitev, da bi lahko več ukrajinskega žita prepeljali po železnicah, a kot je znano in kot je včeraj znova ponovil Biden, je treba zaradi drugačne širine tirov, ki jo uporabljajo v Ukrajini, tovor na meji vedno pretovoriti na druge vagone in pot nadaljevati z drugim vlakom. »Zato bomo zgradili silose, začasne silose na mejah Ukrajine, tudi na Poljskem,« je dejal. Žito bi tako lahko po ukrajinski železnici pripeljali do teh silosov, od tam pa z evropskimi tovornimi vlaki naprej do »oceana in po svetu.«

Po navedbah vodje urada ukrajinskega predsednika Andrija Jermaka je »to le eden od morebitnih koristnih korakov k zagotovitvi varnosti preskrbe s hrano. A hkrati potrebujemo zeleni koridor za naša pristanišča.« Da evropske države za »zaščito letine in zagotovitev prihodnje oskrbe z žitom« razmišljajo o postavitvi začasnih silosov, je včeraj potrdilo tudi ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo.