za mesto severodoneck

Ukrajinski vojaki bijejo eno najtežjih bitk od začetka invazije

J.P./STA
9. 6. 2022, 08.34
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 10.58
Deli članek:

Ukrajinski predsednik je v večernem nagovoru dejal, da je bitka za mesto Severodoneck verjetno ena najtežjih v tej vojni.

Profimedia
Severodoneck je bil pred nekaj dnevi tik pred zavzetjem s strani ruskih enot, vendar so ukrajinske sile sprožile uspešne protinapade.

Ukrajinski vojaki v strateško pomembnem mestu Severodoneck proti ruskim silam bijejo eno najtežjih bitk od začetka invazije, je v sredo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da bi lahko boj za mesto odločil izid vojne na vzhodu države, poroča britanski BBC. "V mnogih pogledih se tam odloča o usodi Donbasa," je poudaril in pri tem dodal, da je ukrajinska vojska vseeno zadala velike izgube sovražnim silam.

Od začetka vojne je bilo po podatkih ZN ubitih najmanj 4253 civilistov, 5141 jih je bilo ranjenih. Poleg tega je bilo na obeh straneh ubitih na tisoče borcev, več kot 14 milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Ruske oblasti so medtem v sredo sporočile, da je tudi Ukrajina v Donbasu utrpela znatne izgube vojakov, orožja in vojaške opreme.

Po besedah guvernerja regije Lugansk Sergeja Hajdaja so bile ukrajinske sile potisnjene nazaj na obrobje mesta, po tem ko je Rusija pričela "izravnavati" območje z obstreljevanjem in zračnimi napadi. Pri tem je dejal, da bi zahodna artilerija dolgega dosega Ukrajini omogočila, da bi njihove posebne enote v dveh do treh dneh ponovno prevzele nadzor nad mestom.

ZDA in Velika Britanija sta sicer že napovedali, da bosta Kijevu zagotovili raketne sisteme dolgega dosega, s čimer sta se uprli svarilom ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo Moskva ob dostavi tovrstnega orožja razširila seznam ciljev v Ukrajini.

Tik pred zavzetjem

Severodoneck, v katerem naj bi se skupaj z bližnjim mestom Lisičansk trenutno nahajalo približno 15.000 civilistov, je bil pred nekaj dnevi tik pred zavzetjem s strani ruskih enot, vendar so ukrajinske sile sprožile uspešne protinapade. Okoli 800 civilistov pa se je zaradi spopadov zateklo v mestno kemično tovarno Azot, je sporočil odvetnik ukrajinskega tajkuna, čigar podjetje je lastnik obrata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ruskem obstreljevanju kemične tovarne so danes umrle štiri osebe, je na Telegramu zapisal Hajdaj. Tovarno naj bi kot zaklonišče uporabljalo več sto civilistov, vendar pa ukrajinske oblasti trenutno ne vidijo nevarnosti, da bi jo ruska vojska obkolila, tako kot so to naredili v jeklarni Azovstal v pristaniškem mestu Mariupolj.

Medtem so ruske oblasti večkrat obtožile Kijev, da so civiliste zvabile v tovarno in nato območje tudi minirale. Dokazov pa ruske oblasti niso posredovale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske sile se v okviru prizadevanj za zavzetje celotne vzhodne pokrajine Donbas, ki vključuje regiji Doneck in Lugansk, sedaj osredotočajo na Severodoneck. Po več dneh srditih uličnih spopadov so ukrajinske oblasti priznale, da ruske enote nadzorujejo večji del mesta in da se bodo njihove sile zaradi stalnega obstreljevanja morda morale umakniti. Hkrati pa britanska obveščevalna služba sporoča, da so ruske enote v zadnjih dneh napredovale tudi proti mestu Izjum na vzhodu Ukrajine.