pogumna urednica

Bo ostala brez družine, ker se je uprla Putinu?

J.P.
1. 6. 2022, 19.37
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 19.38
Deli članek:

Sodišče jo je spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih. Zatočišče je našla v Nemčiji, a ...

Profimedia
Marina Ovsjanikova je stopila s plakatom za voditeljico poročil.

Urednica na ruski državni televiziji Prvi kanal Marina Ovsjanikova je v začetku marca prekinila večerna poročila v živo. V rokah je imela napis "Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo". Ob tem je večkrat vzkliknila "ne vojni". Televizija je nato prekinila prenos v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice.

Po protestu so jo oblasti pridržale in 14 ur zasliševale, njeni podporniki pa so se bali, da bo poleg globe obsojena tudi za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski, za kar je v okviru novega zakona zagrožena 15-letna zaporna kazen. Rusija je namreč od začetka invazije v Ukrajini bistveno zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom.

Sodišče jo je nato spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih in jo kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi organizacije nedovoljenega množičnega dogodka.

Aprila jo je zaposlil nemški časnik Die Welt – postala je dopisnica časnika Die Welt, zanj bo pisala in redno sodelovala tudi na njegovem televizijskem informativnem kanalu.

43-letnica zdaj pravi, da je njeno družinsko življenje zaradi njenih dejanj uničeno. Njen soprog naj bi namreč zahteval skrbništvo nad njunimi otroci, zato da jo čaka sodna bitka. Vendar Ovsjanikova dopušča možnost, da na soproga pritiska Kremelj, saj je tudi on zaposlen na državni televiziji.