Hrvaška nima nikakršne vloge

Hrvaški predsednik: "Ceno bomo plačali prebivalci Evrope, Putin se bo zadovoljno smehljal"

R.T.
31. 5. 2022, 13.56
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 14.03
Deli članek:

Hrvaški predsednik Zoran Milanović ni zdržal. Ker so mediji premierju Andreja Plenkoviću pripisali ključno vlogo pri dogovoru o embargu na rusko nafto, je nanizal nekaj nasprotnih pogledov.

Profimedia
Zoran Milanović najraje zavzame povsem nasprotno stališče kot premier Andrej Plenković.

»Rad bi videl, da je Hrvaška ključni akter, ampak ni, Hrvaška sploh nima nikakršne vloge, ključni igralec je Madžarska,« je dejal Milanović, ki dodaja, da Hrvaška dobiva plin in nafto prek Srbije.

Nekdanji hrvaški premier iz vrst socialdemokratov meni, da sankcije zoper Rusijo ne delujejo. »Ni padla vrednost rublja, Rusija ne občuti sankcij. Ceno bomo plačali prebivalci Evrope, Putin se bo zadovoljno smehljal, nafta pa bo odtekla drugam, saj je povpraševanje veliko,« razmišlja Milanović, ki je v zadnjih mesecih opustil formalno držo, v svojih nastopih pa je oster zlasti do premierja Plenkovića in aktualne hrvaške vlade.

Milanović v prihodnjim mesecih pričakuje še večjo draginjo po vsej Evropo. »Denar ni vse, je pa veliko, in ljudje morajo plačati račune,« se je izrazil in dejal, da je »Hrvaška ni kot Avstrija ali Nemčija«, kjer bodo tudi čutili podražitve, »ampak je bližje Madžarski«, ki pa se po njegovi oceni za razliko od Hrvaške zna postaviti za svoje interese.