pod pretvezo

FOTO: Odložili preko 500 ton sadre, ogrozili življenje vsaj ene osebe

J.P.
31. 5. 2022, 13.48
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 14.45
Deli članek:

V zemljo oziroma podtalnico in posledično v prehransko verigo so prešle težke kovine.

PU Celje
Sadra oziroma kalcijev sulfat

Kriminalisti in policisti celjske policijske uprave opravili hišne preiskave na sedmih različnih naslovih štirih fizičnih in dveh pravnih oseb, ki jih sumijo storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja po 332. členu KZ-1.

PU Celje
Sadra oziroma kalcijev sulfat

PU Celje
Sadra oziroma kalcijev sulfat

Kot so sporočili s celjske policijske uprave, gre za obsežno kriminalistično preiskavo, v okviru katere so kriminalisti v sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor ter kmetijsko inšpekcijo in drugimi za to pristojnimi službami ugotovili, da so osumljenci v sostorilstvu vsaj od konca leta 2021 in v začetku leta 2022 na območju Koroške na izključno kmetijska zemljišča v lasti kmetov odložili preko 500 ton
»sadre« pod pretvezo, da gre za apno za apnenje oziroma ph nevtralizacijo tal. Na podlagi poročil pristojnih služb, ki so opravile preizkus vzorčenih navedene snovi, se je izkazalo, da gre za kalcijev sulfat, katerega bistvena značilnost je prekomerna vsebnost svinca, tudi do 40-krat več kot je to dovoljeno oziroma je zanj predpisana mejna vrednost za vnos v tla kot hranilo rastlinam.

Osumljeni so s tem ogrozili življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zemlje ali vode, saj so v zemljo oziroma podtalnico in posledično v prehransko verigo prešle težke kovine, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi.

PU Celje
Sadra oziroma kalcijev sulfat

»Po preučitvi zasežene dokumentacije, analizi pridobljenih dokazov in po prejemu vseh opravljenih analiz oz. poročil o preskusu vzorčenih snovi, bomo na pristojno Državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, zoper osumljene poslali kazensko ovadbo. Za kaznivo dejanje obremenjevanje in uničevanja okolja po 332. členu KZ-1 je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, oziroma do dvanajstih let če bi imelo to dejanje za posledico smrt ene ali več oseb,« so še sporočili s celjske policijske uprave.

Da so koroški kmetje po svojih njivah in travnikih v veri, da gre za apno, raztrosili belo snov, za katero se je pozneje izkazalo, da je industrijska sadra, je prvi poročal časnik Večer konec marca letos. Snov, za katero uradno izvor še ni znan, so nekateri kmetje raztrosili po njivah in travnikih, nekateri pa so jo ob razkritju afere še imeli na kupu na svojih zemljiščih. Tem je okoljski inšpektorat naložil odstranitev kupov.