strmoglavljenje

Našli črno skrinjico nesrečnega nepalskega letala

J.P.
31. 5. 2022, 12.09
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 12.12
Deli članek:

Izrezali so jo iz razbitin letala, ki so obtičale na pečini. Do Katmanduja jo bo ponesel helikopter.

Profimedia
Prevoz žrtev

V nedeljo je v okrožju Mustang na severu Nepala strmoglavilo letalo nepalske družbe Tara Air z 22 ljudmi na krovu.

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa. Na krovu so bili štirje Indijci, dva Nemca in 16 Nepalcev.

Profimedia
Prevoz žrtev

Preiskovalci so že našli črno skrinjico letala. Do Katmanduja jo bo ponesel helikopter. Izrezali so jo iz razbitin letala, ki so obtičale na pečini.

Štirje Indiji so bili, kot se je izkazalo pozneje, člani iste družine, in sicer starša ter njuna otroka, ki so bili namenjeni na družinske počitnice. Bili so iz mesta Thane. Oče je štel 54 let, mama 51, sin 22 in hčerka 15 let. Starša sta bila ločena, a je morala družina po sodni odredbi skupaj preživeti 10 dni, poroča britanski BBC.

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja. Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežuje razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom.