Propadli tajkun, dober zapornik

Bavčar izpuščen, čeprav ni poravnal milijonske škode!

M.R.
31. 5. 2022, 11.53
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 11.58
Deli članek:

Po prestanih več kot 80 odstotkih zaporne kazni v zadevi Istrabenz je bil 66-letni Igor Bavčar včeraj predčasno izpuščen iz zapora. Komisija za pogojne odpuste pri notranjem ministrstvu je njegovi prošnji ugodila, četudi ni v celoti poravnal milijonske premoženjske škode in je še v dveh kazenskih postopkih.

STA
Bavčar s svojim odvetnikom Janezom Koščakom, ki se bo v zadevi Istrabenz pritožil evropskemu sodišču za človekove pravice.

Kazen je nekdanji prvi mož Istrabenza in prvi notranji minister v samostojni Sloveniji začel prestajati 18. septembra 2017, včeraj je bil pet mesecev pred uradnim iztekom izpuščen na svobodo.

Spomnimo; v zadevi Istrabenz je bil Bavčar zaradi pranja denarja v povezavi s sporno prodajo delnic obsojen na pet let zaporne kazni, vrniti pa bi moral nekaj več kot 18 milijonov evrov. Obsodbo je poskušal izpodbijati na vseh stopnjah, na koncu tudi na ustavnem sodišču, vendar ustavni sodniki njegove pritožbe niso sprejeli v obravnavno. Kot je pred časom za Večer pojasnil njegov odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, bo o njegovi pritožbi odločalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, in Koščak pričakuje, da bo odločilo v korist njegove stranke. V zadevi Istrabenz so bili obsojeni tudi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot ter brata Nastja in Kristjan Sušinski. Vsem razen Šrotu so sodili dvakrat, oba postopka pa sta se končala z obsodilnimi sodbami.

Košarkar s šibkim srcem

V prvem postopku je bil Bavčar obsojen na sedem let zapora (sodišče ga je na ponovnem oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja, zato je kazen za dve leti nižja). Na Dobu so ga tako pričakovali že 3. oktobra 2014, vendar ga zaradi slabega zdravstvenega stanja niso dočakali. Zbolel je za angino, nagajalo mu je srce, moral je na operacijo v izolsko zasebno bolnišnico Medicor, njegova zdravnica pa je javnost prepričevala, da je na smrt bolan in bi bil odhod v zapor zanj lahko usoden. Potem so v javnosti zaokrožili posnetki, kako v ljubljanskih Mostah kot član košarkaške ekipe Old Boys skače za žogo in meče na koš. Vmes se je po nareku vrhovnega sodišča začelo novo sojenje, ki se je prav tako končalo z obsodbo, in Bavčar se je 18. septembra 2017 brez medijskega pompa le oglasil v našem največjem zaporu na Dobu. A je bil že po nekaj dneh bivanja na sprejemnem oddelku, kjer so ga zdravniško pregledali in skupaj s pedagogi naredili načrt prestajanja kazni, premeščen na polodprti oddelek Slovenska vas.

Pop tv
Leta 2016, ko naj bi bil šibkega zdravja, je presenetil z igranjem košarke.

Kot zapornik celo slavnostni govornik

V zaporu se je Bavčar očitno obnašal vzorno. Zato se je med prestajanjem kazni kot eden od »osamosvojiteljev« lahko udeleževal različnih proslav in okroglih miz; maja lani je na 31. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite nastopil celo kot slavnostni govornik na prireditvi v Narodni galeriji v Ljubljani. V zaporu si je našel tudi službo. Reporter je lani poročal, da ga prebivalci Mirne večkrat opazijo v podjetju Dana, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo pijač. »Z Doba je prišla njegova prošnja in ugotovil sem, da bi mi lahko koristil. Dela razne analize, pomaga pri strategiji, zelo sem zadovoljen z njim,« je pojasnil direktor podjetja Franc Frelih. Zaporniki, ki delajo, pa imajo tudi pravico do letnega dopusta, ki ga je Bavčar izkoristil na vikendu v Bohinju. Med prestajanjem kazni pa se je eden največjih davčnih dolžnikov na Fursu sestajal tudi z direktorjem Ivanom Simičem, je poročal portal Necenzurirano.

Bobo
Med prestajanjem zaporne kazni se je kot eden od »osamosvojiteljev« udeleževal različnih proslav in okroglih miz.

Še vedno dolžnik, v še dveh sodnih postopkih

Zadnje obdobje naj bi Bavčar sicer prebival na odprtem oddelku zapora Ljubljana, na Igu. Bil pa je tudi eden od 130 srečnežev, ki je prestajanje kazni lahko za nekaj časa prekinil zaradi pandemije novega koronavirusa. Po prestanih 80 odstotkih kazni je komisija za pogojne odpuste pri notranjem ministrstvu ugodila Bavčarjevi prošnji po predčasnem odpustu, četudi ni v celoti poravnal 18-milijonske premoženjske škode (dolgoval naj bi še 16 milijonov) iz zadeve Istrabenz in je še v dveh kazenskih postopkih, je poročal Večer. Zaradi domnevno nezakonitih poslov s prodajo delnic Intereurope mu ponovno sodijo na koprskem okrožnem sodišču (prvič je bil za zlorabo položaja obsojen na dve leti in pol, vendar sodba ni prestala rešeta višjega sodišča). Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa proti Bavčarju poteka postopek zaradi davčne utaje.

PopTV
Leta 2018 so ga kamere komercialne televizije ujele med dopustom v Bohinju.