Objava fotografije in imena

Vedel je, da je prenašalec »nevarnega« kromosoma, pa je vseeno daroval svojo spermo

R.T.
31. 5. 2022, 09.59
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 10.48
Deli članek:

37-letnik iz Anglije je z darovanjem svoje sperme petnajstim ženskam omogočil, da so zanosile. Zamolčal pa jim je, da je nosilec fragilnega kromosoma X, ki je eden najpogostejših vzrokov za pojavljanje genetsko pogojene duševne manjrazvitosti pri moških.

/
Sodnica je opozorila, naj bodo ženske pozorne na Jamesa MacDougalla.

Primer je presegel meje zasebnosti, ko je James McDougall zahteval, da bi postal skrbnik štirih otrok, ki jim je biološki oče, čeprav je pred tem dal pisno soglasje, da se odpoveduje očetovstvu. Ženske so nasprotovale njegovi zahtevi, sodnica na družinskem oddelku v Derbyu pa je prejšnji teden ocenila, da bi bilo za otroke škodljivo, če bi McDougall dobil skrbništvo.

K njeni odločitvi je prispevalo tudi razkritje, da je McDougall prenašalec fragilnega kromosoma X, ki je eden najpogostejših vzrokov za pojavljanje genetsko pogojene duševne manjrazvitosti, zlasti pri moških potomcih. McDougall pa ni le prenašalec, tudi sam trpi za avtizmom in drugimi oblikami »duševne manjrazvitosti«, je poročal Daily Mail.

Sodnica je še ocenila, da je povsem nesprejemljivo, da McDougall na družabnih omrežjih ponuja kot donator sperme, s čimer izkorišča ranljive in naivne istospolno usmerjene ženske, ki si želijo otroka. Pozvala ga je, naj preneha s tem početjem, ker pa dvomi, da bo poziv uspešen, je javnost seznanila z njegovim imenom in priimkom, dovolila oziroma celo priporočila pa je tudi objavo njegove fotografije.