Zveza Nato

Predstavniki Švedske in Finske v Turčijo na glajenje sporov

S.R.
24. 5. 2022, 14.16
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 14.42
Deli članek:

V Turčijo, ki nasprotuje njunemu članstvu v zvezi Nato, sta se danes odpravili delegaciji Finske in Švedske.

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan

Z delegacijami obeh držav se bodo jutri srečali predstavniki turške vlade. Kot so danes potrdili na zunanjem ministrstvu, bodo potekali pogovori okoli prošnje za pridružitev zvezi Nato. O zadržkih, ki jih je izrazila Turčija, je z voditeljema obeh držav finsko premierko Sanno Marin in švedsko premierko Magdaleno Andersson že v soboto v telefonskem pogovoru spregovoril turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Slednji je sicer nedavno izjavil, naj državi v Turčijo ne pošiljata svojih predstavnikov.

Kot je znano, Turčija Švedski in Finski očita, da nudita zatočišče ljudem, povezanim s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo sami obravnavajo kot teroristično organizacijo, ter podpornikom Fethullaha Gülena, ki ga Ankara obtožuje, da je načrtoval spodleteli državni udar leta 2016. 

Po navedbah turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja so na ministrstvu že pripravili osnutek dogovora, ki bodo osnutek za nadaljnje pogovore. Kot poroča STA, želi Turčija zagotovila, ki bodo zapisana v uradnem, podpisanem dokumentu.