Tik pred zastaranjem

Višje sodišče potrdilo sodbo v primeru Janševega žaljivega tvita

R.T.
24. 5. 2022, 12.54
Posodobljeno: 24. 5. 2022, 14.58
Deli članek:

Z odločitvijo višjega sodišča se je zaključila saga o sojenju predsedniku SDS Janezu Janši zaradi žaljivega tvita iz marca 2017.

Bobo
Janez Janša in Franci Matoz občasno skupaj stopita na sodišče.

Konec februarja je okrožno sodišče v Celju premierja in prvaka SDS Janeza Janšo spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Dosodili so mu tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Janša je v spornem tvitu zapisal: »Na neki Facebookovi strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan«.

Janšev zagovornik, odvetnik Franci Matoz se je na sodbo okrožnega sodišča pritožil, višje sodišče pa je moralo čim prej razsoditi, saj bi lahko v sredo primer zastaral. Višje sodišče je Matozovo pritožbo v celoti zavrnilo in potrdilo sodbo okrožnega sodišča. Matoz je že napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.

Kot je po poročanju STA v obrazložitvi povedal sodnik poročevalec Andrej Pavlina, je Janša, ki mora poravnati tudi sodno takso za vloženo pritožbo, na Twitterju zapisal grobo in seksistično izjavo. Šlo je za politično izražanje Janše, je dejal Pavlina. Dodal je tudi, da so Janševo pritožbo zavrnili kot neutemeljeno, sodba prvostopenjskega sodišča pa je tako postala pravnomočna.

Zaplet z obveščanjem

V minulih dneh je bilo nekaj nejasnosti z vročanjem obvestila Janši. Portal N1 je poročal, da včeraj na sodišče še ni prispela povratnica, ki bi dokazovala, da je Janša prevzel obvestilo o obravnavi, čeprav so Janši povabilo skušali vročiti s pomočjo detektiva. Danes pa je Matoz povedal, da je bil Janša o obravnavi obveščen, tako da zadeva ne bo zastarala. Kot je danes potrdila tudi višja sodnica Zinka Strašek, so Janši vabilo za pritožbeno sejo večkrat poskušali vročiti prek detektiva, a neuspešno. Zato so celjski višji sodniki danes najprej sprejeli sklep, da se seja ne opravi. Ko je Matoz povedal, da je Janšo osebno seznanil s tem, da bo danes pritožbena seja, so sodniki prvotni sklep preklicali in pritožbeno sejo vendarle opravili.

V izreku sodbe je predsednica predsednica sodnega senata Alenko Jazbinšek Žgank zapisala, da v Janšev tvit »čista zmerjaška, sramotilna kritika brez kakršnekoli objektivnosti.« »Iz spornega tvita jasno izhaja, da je namesto ukvarjanja s stvarjo v ospredju golo sramotenje zasebnih tožilk, napad na njuno človekovo dostojanstvo. Na tej podlagi je prišlo do oškodovanja časti obeh zasebnih tožilk v njenem jedru in se mora zato svoboda izražanja obtoženca umakniti v ozadje. Iz vsebine tvita izhaja diskvalifikacija, diskreditacija, sramotitev, zaničevanje obeh zasebnih tožilk kot oseb, kot žensk in profesionalnih novinark. Za sklep, da je bila izjava podana z namenom zaničevanja, je torej po presoji sodišča ključna ugotovitev, da se taka izjava ne nanaša več na predmet javne razprave, pač pa je v ospredju žalitev oziroma blatenje prizadete osebe. Njegov namen v obravnavanem zapisu je bil ne le kritizirati njuno novinarsko delo, temveč ga oblatiti na najbolj zavržen način, z uporabo izredno grobih izrazov, povzetih v sporni tvit, in zasebni tožilki s tem v javnosti ponižati tako poklicno kot na osebnem nivoju.«