"Ukrajincev ne želim zavajati ali jim lagati," njegove besede za Radio J povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Biti moramo odkriti. Če nekdo trdi, da se bo Ukrajina EU pridružila v šestih mesecih ali v letu ali dveh, laže," je dejal Clement Beaune. "Prej gre za 15 ali 20 let, te stvari dolgo trajajo," je dejal.

To mnenje je v nasprotju z željami in pozivi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki si prizadeva za hiter vstop Ukrajine v evropsko povezavo v luči ruskega napada.

Beaune je ponovil ponudbo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je nedavno predlagal oblikovanje ohlapnejše "evropske politične skupnosti". Prek tega mehanizma bi lahko Ukrajino hitreje integrirali v EU, ne da bi denasko postala njena članica.

A ponudba je naletela na hladen sprejem Zelenskega, ki je v soboto "tovrstne kompromise" zavrnil in vztraja pri takojšnjem začetku procesa za polnopravno članstvo Ukrajine v EU.

Beaune je pojasnil, da Macronov načrt ni alternativa članstvu v EU. "Ne preprečuje članstva v prihodnosti." Bi pa lahko taka povezava olajšala gibanje po Evropi, Ukrajini pa tudi omogočila dostop do evropskih sredstev za obnovo ter oživitev države, družbe in gospodarstva.

Tudi drugi voditelji EU so večinoma pokazali le malo navdušenja za takojšnji sprejem Ukrajine v povezavo. Ukrajinski prozahodni apetiti so sicer videni kot eden glavnih razlogov za ruski napad na državo.

O Macronovi pobudi evropske politične skupnosti naj bi med drugim razpravljal vrh EU konec junija.