Koža si vsako poškodbo dobro zapomni

Kaj narediti, ko nas opeče prvo spomladansko sonce

Mare Koren
22. 5. 2022, 16.03
Deli članek:

Vsako pretirano izpostavljanje soncu brez zaščite lahko močno poškoduje kožo, jo izčrpa in postara. Zato je treba poskrbeti za optimalno zaščito že ob začetku sončnih dni. Kaj pa če smo na to pozabili? Vas je opeklo sonce?

Dreamstime
Hladilni geli vsebujejo visok odstotek vode, znižujejo temperaturo razdraženega in opečenega mesta ter kožo prijetno hladijo.

Ultravijolični žarki v nezaščiteni koži sprostijo veliko prostih radikalov, ki lahko v kratkem času poškodujejo kožne celice. Poškodovana koža je zato manj prožna in bolj izsušena, izpostavljena nastanku starostnih peg in pigmentnih znamenj, ki se lahko tudi odluščijo. Koža si zato vsako poškodbo in negativne vplive vse od otroštva dalje dobro zapomni, pridno shranjuje in sešteva. Zato jo je treba primerno zaščititi, a kaj naredimo, če smo na to pozabili?

Prha in primerna krema za vlaženje

Po vsakem, zlasti pretiranem sončenju si obvezno privoščite prho. Tako boste kožo primerno ohladili, odstranili znoj in ostale nečistoče. Izogibajte se vročim prham in uporabljajte mila, ki imajo pH podoben vaši koži. Ne milite kože vsak dan, saj jo pretirano izsušujejo. Koži pa je treba zagotoviti tudi primerno vlažnost, česar z vodo ne moremo nadomestiti, zlasti če je voda izdatno klorirana. V ta namen uporabljamo gele za prhanje z dodatkom aloe vere ali z dodanimi olji, kot sta mandljevo ali oljčno. Na opečeno kožo nanesite tudi nemastno emulzijo za nego po sončenju. Koži bo povrnila prepotrebno vlažnost, obrazu pa zagotovite kolagensko masko. Mastne kreme in emulzije po sončenju niso dobra izbira, saj dodatno zadržujejo toploto pregrete kože. V kolikor primerne kreme nimate, se poslužite starega recepta: hladen navadni jogurt. Enako koristni so kosi lubenice ali svežih kumaric.

Nepogrešljiva aloe vera

Aloe vera naj bo obvezen dodatek doma, na poti in v službi. Povsod, kjer vas lahko ujame sonce. Pri nakupu izdelkov za nego kože bodite pazljivi tudi, ali seznam s sestavinami vsebuje olja, vodo, rastlinske izvlečke in vitamine. Olji in voski bodo kožo pomirili ter ji zagotovili mehkobo in prožnost. Med olji izberite najmanj alergena, med katera spadajo mandljevo, oljčno, jojobino ali avokadovo. Med voski posegajte po čebeljih.