"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal,"

VIDEO: Rusi na zadnjo utrdbo v Mariupolju domnevno odvrgli zažigalne bombe

S.R./STA
15. 5. 2022, 12.32
Deli članek:

"Pekel je prišel na Zemljo, v Azovstal," je na Telegramu zapisal svetovalec župana Mariupolja Petro Andriuščenko.

Zajem zaslonske slike
Današnji napad na jeklarno Azovstal.

Andriuščenko je objavil videoposnetek napada na jeklarno Azovstal v Mariupolju, ki so ga ruske sile izvedle po sinočnji zmagi Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije. Verodostojnosti posnetka po navedbah dpa še ni bilo mogoče neodvisno preveriti, a ukrajinski viri trdijo, da je ruska vojska na jugu države odvrgla fosforjeve bombe, ki se ob stiku s kisikom vžgejo in tako povzročijo ogromno škodo. Strokovnjaki sicer opozarijajo, da ne gre za fosforjeve bombe, temveč drugo vrsto zažigalnih bomb. Njihova uporaba je sicer na naseljenih območjih po mednarodnem pravu prepovedana. 

Andriuščenko je poleg posnetka objavil tudi slike, na katerih so bili vidni napisi na bombah, zaradi katerih se je zdelo, da so bile odvržene kot odgovor na zmago Ukrajine na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki je sinoči potekalo v Torinu v Italiji. Na posnetku se sicer napisov v ruščini ne vidi jasno, toda zdi se, da naj bi šlo za prepis besed pevca ukrajinske zmagovalne skupine Kalush Orchestra, ki je na odru po sinočnji zmagi pozval k pomoči Mariupolju in borcem v Azovstalu.

V oblegani jeklarni Azovstal je po navedbah ukrajinskih virov še vedno ujetih približno 1000 ljudi. Dosedanji poskusi evakuacij so se izkazali za zelo težavne, vendar v jeklarni Azovstal še naprej zavračajo ruske pozive k predaji.

Ruska vojska je medtem danes zadela tudi več vojaških ciljev na zahodu Ukrajine, v bližini meje s Poljsko. Vojaško infrastrukturo na območju mesta Javoriv je zgodaj zjutraj prizadel raketni napad, je v izjavi na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Lviv, Maksim Kozicki.

"Štiri sovražnikove rakete so zadele eno od vojaških infrastruktur v regiji Lviv. Po prvih podatkih nihče ni umrl. Nihče ni poiskal zdravniške pomoči," je po navedbah agencije Reuters dodal Kozicki. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti, Moskva pa se še ni odzvala.

Regionalno letalsko poveljstvo ukrajinskih letalskih sil je ob tem na družbenih omrežjih objavilo, da je bilo iz črnomorske regije v regijo Lviv izstreljenih več raket. Dve raketi sta bili po njihovih navedbah uničeni, preden sta zadeli cilj.