Na britanskem ministrstvu za obrambo so danes navedli, da ruski vojski kritično primanjkuje nekatere opreme, ki se uporablja pri premostitvi rek, in brezpilotnih letal, po ocenah njihovih vojaških obveščevalcev pa so v vojni najverjetneje utrpeli celo tako velike izgube, da so ostali brez tretjine kopenskih sil, ki so jih napotili v Ukrajino. Vsi ti trije dejavniki naj bi skupaj z vse nižjo moralo vojakov pomenili, da v naslednjih 30 dneh na frontah na vzhodu Ukrajine ne bodo dosegli otipljivega napredka.

Po navedbah obveščevalcev je ruska vojska v Donbasu »izgubila zagon in ne napreduje v skladu z načrti.« Kljub začetnim »manjšim zmagam« naj jim v zadnjem mesecu ne bi uspelo zavzeti večjega ozemlja.

Po umiku iz kijevske regije se je ruska vojska v zadnjih dneh umaknila tudi z območja Harkova, kjer so Ukrajinci izvedli silovito protiofenzivo. Druga ukrajinska protiofenziva trenutno poteka na območju Izjuma, medtem ko ruska vojska po poročanju tiskovne agencije Reuters počasi napreduje v delih Donbasa, ki je v zadnjem mesecu postal glavno žarišče vojne.

Kakšne so medtem izgube ukrajinske vojske, ni znano, saj Ukrajina teh podatkov ne razkriva, resneših ocen pa se izogibajo tudi "zahodni" analitiki in obveščevalci.