Splav

Nosečnici z močno prizadetim dojenčkom zavrnili pravico do splava

M.U.
5. 5. 2022, 18.54
Posodobljeno: 6. 5. 2022, 07.48
Deli članek:

39-letni Zagrebčanki so med rednim zdravniškim pregledom zdravniki ugotovili, da ima plod v njeni maternici velik možganski tumor. Kot so ji dejali, je po 10. tednu nosečnosti za splav že prepozno.

zarja jana
/

»Nobena etična komisija tega ne bo odobrila, žal nam je in srečno,« so bile besede, ki so jih namenili Mireli Čavajdi iz Zagreba, potem ko se je odločila za splav, saj v sebi nosi dojenčka z možganskim tumorjem.

Možnosti, da otrok preživi, so zelo majhne, in tudi če otrok preživi, mu bodo morali z operacijo odstraniti polovico možganov, kar bi lahko pomenilo vegetativno stanje. Kljub temu so jo zavrnili vsi zdravniki, na katere se je obrnila, kot razlog pa so navedli, da splav na Hrvaškem po 10. tednu ni več zakonit. Svetovali so ji, naj zbere 5.300 evrov in gre splavit v Slovenijo.

»Zdravnica iz bolnišnice Sveti Duh mi je rekla, da bo otrok, če preživi, imel hude poškodbe možganov, oziroma bo živel kot rastlina. Ampak nič od tega ni zapisala. Pisno sem dobila zgolj diagnozo, da ima progresivni tumor, ki raste skupaj z glavo in pritiska na male možgane.« Pri tem je dodala še, da je na diagnozo čakala devet dni, kljub temu, da je šlo za nujni primer. Ves čas čakanja pa je bila v negotovosti, ali ima otrok res tumor.

Zdravniki so jo zavajali

Po prejeti diagnozi se je Mirela odločila za splav. Zdravniki, na katere se je obrnila, pa so ji dejali, da splav po desetem tednu ni mogoč, kar pa ne drži. Zakon namreč v določenih razmerah dovoljuje splav po desetem tednu nosečnosti.

Mirela je preko kolegice odvetnice izvedela, da ima pravico do komisije, ki bo odločala o splavu, kar so ji zdravniki zamolčali in celo dejali, da glede njenega primera ne morejo nič.

»Vsi pravijo, da ima zakon zvezane roke in naj ali zberem denar za Slovenijo ali pa grem domov in čakam, da umre v meni,« je dejala 39-letnica. Nihče pa ji ni niti omenil, da bi se lahko maligne celice prenesle nanjo, niti je niso opozorili na morebitno sepso v primeru, če otrok v njej umre.

Po poročanju portala Index, je na Hrvaškem veliko zdravnikov, katerih delovne zadolžitve sicer vključujejo opravljanje splava, a zdravniki uveljavljajo ugovor vesti in splavov klub temu ne opravljajo. Zato je na Hrvaškem veliko bolnišnic, ki ženskam v praksi odrekajo to z zakonom in ustavo zagotovljeno pravico.

Mirela se je odločila, da če ne bo smela opraviti splava na Hrvaškem, bo to storila v Sloveniji. Po njenih besedah je odnos v Sloveniji povsem drugačen kot na Hrvaškem. »Tam so mi dali podrobna navodila, so spoštljivi in človeški, njihov odnos je nepopisljivo drugačen in ni nobenih problemov,« je za 24sata dejala Mirela. Slovenska etična komisija naj bi o njenem splavu odločala v torek ob 14. uri.

Vse več Hrvatic prihaja v Slovenijo na splav

Število splavov se na Hrvaškem močno zmanjšuje, kar je morda tudi posledica vse večjih pritiskov v javnosti.

V številnih bolnišnicah na Hrvaškem splavov sploh ne opravljajo. Pred bolnišnicami, kjer pa umetno prekinitev nosečnosti izvajajo, pa se pogosto zbirajo skupine ljudi, ki molijo proti splavu.

Podatek iz leta 2018 pravi, da je na Hrvaškem 371 zdravnikov, ki so strokovno usposobljeni za izvajanje splava, ampak tega nočejo izvajati. Skoraj 60 odstotkov se jih sklicuje na ugovor vesti.