Solza sreče ni manjkalo

FOTO: Ukrajinske sirote so v Slavini pričakali s palačinkami in igračami

vrž, Primorske novice
5. 5. 2022, 18.00
Deli članek:

»Težko je zadržati solze,« je včerajšnji čustveni sprejem ukrajinskih otrok opisala Cvetka Kernel, ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, sicer doma iz Slavine. Odziv otrok in osebja pa je povzela z eno besedo: hvaležnost.

Luka Kotnik
Z otroki so prišle še tri zdravnice in več medicinskih sester ter vzgojiteljice s svojimi otroki.

Avtobus z 20 ukrajinskimi otroki iz sirotišnice v Lugansku, starimi od enega do sedem let, ter tremi zdravnicami, več medicinskimi sestrami in vzgojiteljicami ter njihovimi otroki je po 23 urah vožnje včeraj po 9. uri prispel v Slavino. Tukajšnja stavba kulturnega doma, nekdanja ljudska šola, bo do preklica vojnega stanja v Ukrajini njihov drugi dom.

Poleg članov civilne zaščite so jih pričakali tudi predstavniki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna (SGLŠ), Vrtca Postojna, Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov ter drugi posamezniki, ki so sodelovali pri humanitarnem projektu.

»Po eni strani je bilo srečanje zelo čustveno, po drugi pa smo bili tudi v skrbeh, ali smo naredili vse, kar je potrebno, in kaj še moramo, da bo vse potekalo tako, kot smo si zamislili. Z njihove strani pa je bilo čutiti predvsem veliko hvaležnost,« nam je povedala Cvetka Kernel.

SGLŠ bo v okviru projekta poskrbela ne le za nastanitev enajst članov strokovnega osebja in njihovih otrok v svojem dijaškem domu, temveč tudi za celoten servis, od prehrane do pranja, čiščenja in drugega.

Luka Kotnik
Otroke so pričakale palačinke.

Ptički kot simbol veselja

S solznimi očmi so otroke pričakale tudi sodelavke Vrtca Postojna. »Sprejem je bil res topel in poln veselja. Težko opišem z besedami. Takoj ko so izstopili z avtobusa, smo začutili, da so 'naši'. Zelo hitro so postali domači,« nam je povedala ravnateljica Vrtca Postojna Elizabeta Zgonc.

Strokovne delavke vrtca Zmajček so skupaj z otroki poskrbele tudi za dekoracijo prostorov. »Skupaj so ustvarjali mavrične ptičke, ki so jih obesili na strop in so v teh prostorih pravi simbol veselja. Poskrbeli so tudi za zidno dekoracijo. Otroci so likovne izdelke sami narisali, kar je bila res lepa gesta. Darilo otrok otrokom, s katerim jim želijo polepšati bivanje pri nas.«

Vrtec Postojna bo v skladu s smernicami zdrave prehrane za ukrajinske otroke pripravljal kosila, večerje jim bodo kuhali v Domu upokojencev Postojna, za zajtrke in malice pa bo poskrbela SGLŠ.

Za preostalo opremo, od pohištva do igrač, ki so pričakali otroke, sta v glavnem poskrbela Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Pop TV, ki sta tudi sprožila humanitarno akcijo.

Luka Kotnik
23 ur je trajala vožnja otrok iz razdejane Ukrajine do končnega cilja v Slavini.

Ukrajinska zdravnica, pediatrinja Natalija Golovina, ki z otroki dela že 15 let, se je v svojem imenu in v imenu otrok zahvalila Sloveniji in vsem, ki so pomagali, da so otroci prišli v Slovenijo.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da je pot potekala brez težav, saj je bil to »zelo dobro usklajen projekt mednarodnega odprtja poti«. Kot je dodal, morajo zdaj otroci po dolgi poti in travmah, ki so jih doživeli, najprej priti k sebi. Sicer pa so imeli otroci že včeraj zdravniški pregled, ki so ga opravili pediatri iz ljubljanskega kliničnega centra, danes pa spremljevalce otrok čaka urejanje dokumentacije statusa begunca.

»Nato bodo delali v skladu s svojimi načrti vzgoje, izobraževanja in smernic,« je še povedal Curk in dodal, da jim bosta vso potrebno pomoč nudili tako SGLŠ kot lokalna skupnost, ki je že večkrat izrazila vso odprtost in željo po pomoči.

Luka Kotnik
Za malčke iz Ukrajine bo dobro poskrbljeno.