Škodijo zdravju

Škodljive kemikalije v izdelkih za otroke - tudi v tistih z oznako 'ekološko'

M.U.
4. 5. 2022, 15.11
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 15.31
Deli članek:

Nova raziskava je pokazala, da ogromno izdelkov za otroke vsebuje škodljive kemikalije PFAS, ki lahko povzročijo zdravstvene zaplete pri otrocih.

Profimedia
Ameriška agencija za varstvo okolja

Ameriška agencija za varstvo okolja (US EPA) je v raziskavi odkrila, da ogromno izdelkov za otroke vsebuje škodljive kemikalije PFAS, ki lahko povzročijo zdravstvene zaplete pri otrocih. Kemikalije so prisotne tudi v izdelkih, ki jih oglašujejo kot ekološke. 

PFAS kemikalije so v preteklosti že povezovali z zdravstvenimi težavami, kot so reproduktivne in razvojne težave ter celo z nastankom nekaterih vrst raka, navaja ameriška agencija za varstvo okolja EPA.

Glede na novo študijo, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Environmental Science and Technology, je te kemikalije mogoče najti povsod, najpogosteje pa v tkaninah.

Ko kemikalije PFAS enkrat nastanejo, razpadajo zelo počasi, zaradi česar so poznane tudi pod imenom »večne kemikalije.«

»Ko te kemikalije pridejo v okolje, jih res ne moremo zajeziti nazaj in bodo z nami več generacij,« je dejala kemičarka na inštitutu Silent Spring Institute, Laurel Schaider.

Raziskava je pokazala, da kemikalije PFAS vsebujejo tudi izdelki z okoljevarstvenimi oznakami – vključno z oznakami »nestrupeno, okolju prijazno, organsko,« pa tudi nekateri izdelki z okoljevarstvenimi certifikati.

Raziskave za te kemikalije so, po besedah Schaider, precej nove, zato tudi znanstvenikom še ni znano veliko podrobnosti. Vendar pa je lani inštitut EPA pričel izvajati večletni načrt za raziskovanje in regulacijo kemikalij.

Z novimi preiskavami bodo iskali odgovore o možni zastrupitvi, učinkih na zdravje in ekoloških težavah, ki nastanejo zaradi kemikalij. Poleg tega bo agencija preučila načine za zmanjšanje izpostavljenosti in odstranjevanje obstoječih PFAS iz okolja.

»Mislim, da ne bi smeli odgovornosti, da razmišljajo o strupenih snoveh, ko gredo po nakupih, nalagati na običajne potrošnike,« pravi dr. Schaider. Hkrati dodaja, da bodo potrebne spremembe v proizvodnji, a bodo do takrat potrošniki sami odgovorni, da se izogibajo kemikalijam PFAS.