Tokrat brez plagiata?

FOTO: Takšen bo hrvaški nacionalni kovanec za en evro

L.J./STA
4. 5. 2022, 14.53
Posodobljeno: 4. 5. 2022, 14.56
Deli članek:

Hrvati so predstavili hrvaški kovanec za en evro z motivoma kune in šahovnice - tokrat naj motiv ne bi bil plagiat.

STA
Zmagovalni motiv kune za en evro, ki tokrat ni plagiat.

Nacionalne evro kovance so sicer Hrvati predstavili že februarja, a se je zapletlo, saj se je izkazalo, da je avtor motiva Stjepan Pranjković brez dovoljenja uporabil fotografijo kune izpod objektiva škotskega fotografa. Ko se je vest o njegovem plagiatorstvu razširila, je svoj predlog umaknil, hrvaška centralna banka pa je 14. februarja razpisala nov natečaj za idejno in izvedbeno rešitev hrvaške strani kovanca za en evro.

Do konca razpisa je prejela 192 likovnih rešitev. Avtor zmagovalne rešitve je študent Jagor Šunde, ki je prejel tudi 70.000 kun nagrade, kar je okoli 9270 evrov. Soavtorja izvedbene rešitve David Čemeljić in Fran Zekan sta prejela 30.000 kun (3970 evrov).

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes čestital avtorjem idejnih rešitev, ki bodo krasile nacionalno stran evrskih kovancev. "Mislim, da se je vse dobro izteklo. Hrvaška kuna je dobila novo življenje. Mislim tudi, da so zemljevid Hrvaške, kuna, Nikola Tesla in glagolica dobro izbrani in da bo Hrvaška po tem prepoznavna," je na seji sveta dejal Plenković.

Twitter - Andrej Plenković
Hrvaški nacionalni evro kovanci, z motivi zemljevida, kune, Nikole Tesle in pisave glagolica

Na kovancu za dva evra bo motiv zemljevida Hrvaške, na enem evru motiv kune, na kovancih za 50, 20 in 10 centov motiv Nikole Tesle, na kovancih za pet, dva in en cent pa črki HR, izpisani v glagolici. Na vseh kovancih bo tudi element šahovnice.