Odzivi na volitve v Franciji

Macron prejel čestitke tudi od Putina in Zelenskega

A.R./STA
25. 4. 2022, 12.49
Posodobljeno: 25. 4. 2022, 13.11
Deli članek:

Po predsedniških volitvah v Franciji, kjer je bil ponovno izvoljen Emmanuel Macron, so se že oglasili voditelji držav s celega sveta. Macronu čestitajo iz Evrope in Ukrajine, oglasili pa so se tudi voditelji ZDA, Rusije in Avstralije.

Reuters
Macron z masko

Ameriški predsednik Joe Biden je na Twitterju zapisal, da je Francija »najstarejša ameriška zaveznica in ključna partnerica«. Dodal je, da se veseli nadaljevanja sodelovanja, tudi pri podpori Ukrajini, obrambi demokracije ter boju proti podnebnim spremembam.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki Macronu zaželel »veliko uspeha in dobrega zdravja« v drugem mandatu, so sporočili v Kremlju. Macron in Putin sta imela v zadnjem času več stikov, Macron si je najprej neuspešno prizadeval preprečiti ruski napad na Ukrajino, s Putinom pa sta po telefonu večkrat govorila tudi po začetku napada.

V predvolilni kampanji pa je francoski predsednik opozarjal na tesne vezi, ki jih ima s Putinom njegova protikandidatka na volitvah, skrajna desničarka Marine Le Pen. Ta je med drugim leta 2014 od manjše ruske banke najela devet milijonov evrov vredno posojilo za financiranje stranke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Macronu čestital v telefonskem pogovoru, na Twitterju pa je zapisal, da je francoski predsednik resničen prijatelj Ukrajine. »Želim mu veliko uspehov v korist Francozov. Cenim njegovo podporo in prepričan sem, da bomo šli naprej k novim skupnim zmagam,« je tvitnil v ukrajinščini in francoščini.

Kitajski predsednik Xi Jinping je zapisal, da si želi nadaljevanja sodelovanja z Macronom pri ohranjanju diplomatskih odnosov, ki temeljijo na neodvisnosti, medsebojnem razumevanju in koristih za obe strani. Dodal je, da je francosko-kitajske odnose vselej gledal v okviru »strateške in dolgoročne perspektive«.

Macronu je čestital tudi avstralski premier Scott Morrison in dejal, da je zmaga »velik izraz delovanja liberalne demokracije v negotovih časih«, Francijo pa je označil za pomembno partnerico Avstralije in celotnega indijsko-pacifiškega območja. Med Parizom in Canberro je sicer lani izbruhnil spor, ker je Avstralija brez opozorila odpovedala več milijard vredno pogodbo o nabavi francoskih podmornic.

Čestitkam se je pridružilo tudi več evropskih članic, saj je Le Penova kljub nekoliko mehkejši predvolilni retoriki obljubljala radikalnejše spremembe v odnosu Francije do Bruslja. Med drugim se je oglasil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v čestitkah zmagovalcu poudaril potrebo po okrepljenem sodelovanju znotraj EU in Nata v pričo varnostnih izzivov, ki jih prinaša vojna v Ukrajini. Oglasil pa se je tudi poraženec slovenskih volitev Janez Janša, ki je v nočni čestitki Macronu poudaril, da Evropa v teh časih še posebej potrebuje močno vodstvo.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji v nedeljo je Macron z 58 odstotki glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen in si zagotovil še en petletni mandat v Elizejski palači.