Panika

FOTO: V Pekingu zaradi strahu pred najhujšim izpraznili trgovine

S.R.
25. 4. 2022, 10.08
Deli članek:

Prebivalci kitajske prestolnice, kjer se je zaradi rasti števila okuženih s sars-cov-2 danes začelo množično testiranje, se bojijo, da bodo šli po poti Šanghaja.

Reuters
Stanje v pekinših trgovinah.

V Šanghaju se namreč že nekaj tednov srečujejo s strogim zaprtjem javnega življenja, s katerim želijo kitajske oblasti zamejiti širjenje nadležnega virusa. Množično testiranje so včeraj zvečer odredili tudi v pekinškem okrožju Chaoyang, v katerem prebiva približno 3,45 milijona ljudi. Kot so pojasnile lokalne oblasti, se je virus zadnji teden »na skrivaj širil« po mestu, lokalne prebivalce in tiste, ki v tem okrožju delajo, pa bodo v tem tednu testirali trikrat.

Reuters
Stanje v pekinših trgovinah.

Trgovine so posledično danes polne zaskrbljenih kupcev, ki se pripravljajo na najslabši možni scenarij, torej dolgotrajnejši strogi »lockdown,« pri katerem večini prebivalstva z redkimi izjemami ni dovoljeno zapuščati svojih domov. Po poročanju tiskovne agencije Reuters kupci posegajo predvsem po listnati zelenjavi, svežemu mesu, rezanci in toaletnemu papirju. Z zalogami se želijo izogniti tegobam, s katerimi se srečujejo v Šanghaju, kjer zaradi velikega števila okuženih vlada veliko pomanjkanje dostavljavcev in kurirskih služb.

Reuters
Veliko posegajo po zelenjavi.

V Pekingu so sicer od petka potrdili 47 lokalnih prenosov okužbe, od katerih so jih več kot polovico zabeležili v okrožju Chaoyang, kjer so lokalne oblasti prebivalce že pozvale, naj zmanjšajo število socialnih stikov in se čim bolj izogibajo dejavnosti v javnem prostoru. Večina šol, trgovin in podjetij sicer zaenkrat ostaja odprtih, a je v »lockdownu« že pristalo več kot deset posameznih zgradb.

Reuters
Stanje v pekinših trgovinah.