Pridnestrje

Steguje Rusija lovke tudi po delu Moldavije?

G.G./STA
22. 4. 2022, 12.30
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 12.40
Deli članek:

Kakšni so načrti Rusije? Ruski general Rustam Minekajev je dejal, da si bodo prizadevali prevzeti popoln nadzor nad vzhodom in jugom Ukrajine.

Profimedia
V Odesi na določenih ulicah postavljajo barikade, če bi prišlo do najhujšega.

"Od začetka druge faze posebne operacije (...) je ena izmed nalog ruske vojske vzpostaviti popoln nadzor nad Donbasom in južno Ukrajino," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal generalmajor Minekajev, ki dodaja: "To nam bo omogočilo vzpostavitev kopenskega koridorja do Krima in pridobitev nadzora nad ključnimi ukrajinskimi vojaškimi objekti, pristanišči v Črnem morju, prek katerih potekajo dostave kmetijskih in metalurških proizvodov." Te besede bi lahko nakazovale, da namerava Rusija zavzeti tudi Odeso, veliko pristanišče in tretje največje mesto v državi. Obenem pa je Minekajev omenil, da bi nadzor nad jugom Ukrajine omogočil tudi pomoč proruskim separatistom v Pridnestrju v Moldaviji, ki od leta 1992 nadzorujejo to območje ob meji z Ukrajino.

"Nadzor nad jugom Ukrajine, to je tudi prehod do Pridnestrja, kjer prav tako opažamo primere zatiranja rusko govorečega prebivalstva," je dejal general. Moldavija je nekdanja članica Sovjetske zveze, kjer je uradni jezik romunščina, trenutno pa jo vodi prozahodna vlada.

Kremelj svojo invazijo na Ukrajino, ki jo je začel 24. februarja, predstavlja kot operacijo za zaščito rusko govorečega prebivalstva. Zatrjuje, da ne namerava zasesti sosednje države in zagotavlja, da je cilj operacije "osvoboditev" Donbasa skupaj z ruskimi separatističnimi zavezniki v tej regiji na vzhodu Ukrajine. Območje Donbasa sicer sestavljata regiji Lugansk in Doneck, del katerih so ti separatisti leta 2014 razglasili za neodvisni republiki.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v četrtek po več tednih obleganja naznanil zavzetje strateškega mesta Mariupolj, kar ukrajinska stran zanika.

Obenem ruska vojska nadaljuje intenzivno ofenzivo na vzhodu države. Ponoči naj bi v državi zadela 58 vojaških tarč, vključno z območji, kjer so nameščeni vojaki, ter območji z naftnimi skladišči in vojaško opremo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Med drugim naj bi zadeli tudi ukrajinski raketni sistem protiletalske obrambe S-300.

Nadaljnjega bombardiranja naj bi bilo deležno tudi mesto Harkov na severovzhodu države. Kot je dejal župan Ihor Terehov, Rusi obstreljujejo tudi stanovanjska območja, kar vodi v civilne žrtve. "To ni vojna vojakov proti vojakom, to je pobijanje naroda," je dejal.