Prilaščanje zaslug

V knjižnici so se odzvali na zavajajoče strankarske letake: Knjig pač nista kupili ne SDS ne NSi

Primorske novice
22. 4. 2022, 10.35
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 11.08
Deli članek:

V Lavričevi knjižnici so se odzvali na predvolilne letake kandidatov v ajdovskem okraju, Jerneja Vrtovca (NSi) in Eve Irgl (SDS). Oba sta se pohvalila, da sta poskrbela za “projekt” nakupa knjig za knjižnico.

Primorske novice
Dejavnost Lavričeve knjižnice skoraj v celoti financirajo občine.

Direktor knjižnice Artur Lipovž v odzivu najprej poudarja: “Nakup knjig ni projekt, ki je nekaj enkratnega ali posebnega, je redno financiranje dejavnosti.”

Artur Lipovž, direktor Lavričeve knjižnice: “Težko bi rekli, da imata kandidata in vlada za to izjemne zasluge. Zato se nam tudi navajanje takšne postavke v predvolilnem oglasu ne zdi primerno.”

Denarja za vsakoletni nakup knjig, ki je nujen za to, da knjižnica ploh deluje, tudi ne daje vlada, temveč ga zagotavljata občini Ajdovščina in Vipava. “Postavko v okviru proračuna na podlagi izračuna knjižnic in predloga občinske uprave sprejmejo občinski sveti. Kot najmanj zadnjih 12 let, je bilo tako tudi zadnji dve leti: knjižnica je prejela praktično enak znesek, za katerega so glasovali svetniki, med njimi seveda tudi svetniki obeh strank. Težko pa bi rekli, da imata kandidata in vlada za to izjemne zasluge. Zato se nam tudi navajanje takšne postavke v predvolilnem oglasu ne zdi primerno,” pojasnjuje Lipovž

Dodaja, da manjši del denarja za slovenske letne knjižnice res zagotavlja Ministrstvo za kulturo, ampak: “Seveda bi bilo pohvalno, če bi prejeli dodatna projektna sredstva, ki bi jih 'uredila' tako ena kot druga stranka - torej kar dvakrat. Toda dejstva temu ne pritrjujejo, zato se nam je zdelo pojasnilo potrebno.”