Peti teden zaprtja v šanghaju

Pozitivne na koronavirus nadzirajo z alarmnim sistemom

R.T.
22. 4. 2022, 09.32
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 09.39
Deli članek:

V Šanghaju so zakorakali že v peti teden izjemno strogih ukrepov za zatrtje koronavirusne različice omikron.

Profimedia
Začasna bolnišnica za okužene s koronavirusom v Šanghaju.

Kljub strokovnim dognanjem o naravi različice omikrom, ki ne povzroča tako hude bolezni kot delta in ki jo je zelo težko zajeziti, kitajske oblasti vztrajajo pri politiki ničelne tolerance do koronavirusa. V prvem mesecu so zaprli celotne soseske v tem 25-milijonskem mestu, okužene prebivalce izselili v posebna bivališča, število pozitivnih primerov pa jim še ne upada. Izkušnje iz drugih držav kažejo, da gre omikron svojo pot, zaprtja in ukrepi niso imeli posebnega učinka.

Razumu težko doumljive poteze kitajskih oblasti se nadaljujejo. Ukrepe bodo še zaostrili. Ob vhodna vrata stanovanj ali začasnih bivališč okuženih bodo namestili alarm, ki bo opozoril nadzornike, če bi okuženi zapustil odrejeni kotiček za samoizolacijo ali karanteno. Načrtovane so tudi začasne izselitve, v tem času pa bodo razkuževali stanovanja oseb s koronavirusom in tudi tistih, ki so bili v stiku z okuženo osebo.

V nekaterih mestnih četrtih so imeli zaradi izrednega stanja težave z oskrbo s hrano. Dostavljavci namreč niso uspeli zagotoviti povečanega povpraševanja, v nekaterih trgovinah pa je zmanjkovalo hrane.

Razmerje med številom okuženih in smrtni primeri v Šanghaju je daleč od strašnega. V zadnjem mesecu je bilo pozitivnih na koronavirus okoli 400.000 oseb, umrlo pa je 36 starejših prebivalcev, ki so imeli druge resne bolezni, tako da covid ni nujno vzrok njihove smrti.