Težko orožje

Pentagon: Ukrajina ima na terenu več tankov kot Rusija

R.T.
22. 4. 2022, 09.15
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 16.50
Deli članek:

Po navedbah virov iz ameriškega obrambnega ministrstva število tankov, ki jih posedujeta obe vojski, sicer ni znano, a naj bi jih imela ukrajinska vojska na samem terenu več kot ruska.

Reuters
Tank proruskih separatistov v Mariupolju.

Osrednje dogajanje v vojni v Ukrajini je po ruskem umiku iz kijevske regije in severa osredotočeno na Donbas ter jug in jugovzhod države, kjer na precej manj urbanem in predvsem manj razgibanem območju poteka tradicionalna pozicijska vojna z okopi in jarki. Število tankov in kosov težke artilerije sicer še ni garancija za končen uspeh, a naj bi bila po zadnjih podatkih Pentagona ukrajinska vojska s tega vidika celo v manjši prednosti.

»V tem trenutku imajo Ukrajinci v Ukrajini več tankov kot Rusi in zagotovo imajo sposobnost, da jih uporabijo,« je včeraj pod pogojem anonimnosti za časnik Washington Post dejal neimenovan uradnik z ameriškega ministrstva za obrambo. Ameriški predsednik Joe Biden je sicer včeraj naznanil nov paket vojaške pomoči za Ukrajino, težak 800 milijonov ameriških dolarjev (približno 738 milijonov evrov). Pomoč naj bi po njegovih navedbah vključevala velike količine streliva za havbice in povsem nove drone, ki so jih v Združenih državah razvili za ukrajinsko vojsko.

Uradnik je sicer še pojasnil, da natančno število tankov in oklepnih vozil, ki jih skupno posedujeta obe vojski, ni znano, posledično pa ni mogoče napovedati, v kakšni meri je Rusija sposobna ustrezno nadomestiti težko orožje, ki ga je doslej izgubila v Ukrajini. Rusija ima sicer po nekaterih podatkih v rezervi na zalogi celo 10.000 tankov, a pri tem ni povsem jasno, v kakšnem stanju so. Vsekakor pa tank, izgubljen na bojišču, zaradi ogromnih zalog, ni prva težava ruske vojske.