Obisk v Beogradu

Američani pritiskajo na Srbijo, naj uvede sankcije proti Rusiji

L.J.
19. 4. 2022, 22.46
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 22.50
Deli članek:

V Beogradu so se mudili trije ameriški senatorji, ki so na sestanku predsedniku Aleksandru Vučiću dejali, da naj Srbija, če se v prihodnosti vidi kot del Evropske unije, sledi njeni zunanji politiki.

Profimedia
Senatorka Jeanne Shaheen je bila med delegacijo, ki se je mudila v Beogradu.

Ameriški senatorji Jeanne Shaheen, Chris Murphy in Thom Tillis so se na obisku pri srbskem predsedniku Aleksandru Vučiću izrazili pričakovanje, da naj Srbija uvede sankcije proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Vučić je dejal, da srbsko prihodnost vidi na Zahodu in v Evropski uniji, senatorji pa so mu v odgovor dejali, da naj potem Srbija sledi Evropski uniji tudi v njeni zunanji politiki. S tem so ciljali predvsem na uvedbo sankcij proti Rusiji.

Srbija, ki je gospodarsko tesno povezana z Rusijo, sankcij proti državi ni uvedla, je pa podprla rezolucijo Združenih narodov, ki je obsodila rusko invazijo.

Senatorka Shaheen je dejala, da so države "Zahodnega Balkana pomembne za ZDA, še posebej v tem kritičnem času evropske zgodovine," in ob tem izrazila pričakovanje, da se bodo evropske države skupaj uprle vojni v Ukrajini.

Senator Murphy je na tiskovni konferenci dodal, da "demokratične države ne bi smele mirno prenašati napadov na civiliste in brutalne vojne v Ukrajini," ter izrazil upanje, da bi ZDA lahko Srbijo "v prihajajočih tednih in mesecih podprla pri izražanju takšnega sporočila Rusiji."