Posredovalo ustavno sodišče

Nezaupnica pakistanskemu premierju, ki je skušal razpustiti parlament

L.J.
11. 4. 2022, 09.15
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 09.17
Deli članek:

Pakistanski parlament je predsedniku vlade Imranu Khanu izglasoval nezaupnico.

Reuters
Imran Khan je v Pakistanu najprej zaslovel kot igralec kriketa.

Danes bo pakistanski parlament glasoval že o novem predsedniku vlade. Včeraj so aktualnemu predsedniku vlade Imranu Khanu poslanci parlamenta izglasovali nezaupnico.

Khan, ki je nezaupnico pričakoval, je v izogib izgubi premierskega stolčka v preteklih dneh razpustil parlament. Pri tem se je skliceval na vmešavanje ZDA v notranjo politiko Pakistana in obtožil opozicijo, da se je z Američani zarotila proti njemu.

Podporo Khanovi stranki Pakistan Tehrik-e-Insaf so v zadnjih tednih odrekle njene koalicijske partnerice, kar je pomenilo, da Khan ni imel zadostne podpore znotraj parlamenta. Izven parlamenta pa naj bi Khan zaradi nezadovoljstva glede imenovanja na določene vojaške funkcije in politike izgubil podporo pakistanske vojske. Da je vojska pripomogla h Khanovemu vzponu na oblast je bil sicer pogost očitek pakistanske opozicije.

Pri poskusu, da bi se obdržal na položaju, je Khana zaustavilo pakistansko ustavno sodišče. Slednje je presodilo v prid pozivu opozicije, da so bila njegova dejanja neustavna. Prav tako je sodišče zaukazalo, da mora parlament izvesti glasovanje o nezaupnici.

Za novega premierja bo parlament najverjetneje danes izglasoval Šabaza Šarifa, mlajšega brata Navaza Šarifa, ki je v Pakistanu že trikrat sedel na premierski stolček, Khan pa ga je na zadnjih volitvah leta 2018 premagal. Šabaz je v državi bolj kot politik znan kot sposoben uradnik.

V politični zgodovini Pakistana še noben predsednik vlade ni odslužil polnega mandata.