Melenchon na tretje mesto

Znani uradni rezultati francoskih volitev: za toliko odstotkov je Macron prehitel Le Pen

L.J./STA
11. 4. 2022, 07.23
Posodobljeno: 11. 4. 2022, 07.52
Deli članek:

V Franciji so prešteli že 97 odstotkov včeraj oddanih glasov za predsedniške volitve.

Reuters
Pomerila se bosta v drugem krogu.

Kot so pokazale že vzporedne volitve, nobeden od kandidatov v prvem krogu ni zbral zadostne, torej več kot petdeset odstotne podpore. V drugi krog predsedniških volitev sta se tako uvrstila aktualni predsednik Emmanuel Macron s 27,6 odstotka glasov ter desna Marine Le Pen s 23,4 odstotka podpore.

Drugi krog volitev bo potekal 24. aprila, torej na isti dan kot parlamentarne volitve pri nas. Po poročanju francoskih medijev bo bitka med Macronom in Le Pen, ki sta se pomerila že pred petimi leti, tokrat bolj napeta. Pričakuje se tesnejši izid, sploh zahvaljujoč dejstvu, da je Le Pen v zadnji kampanji omilila skrajno desno retoriko in se, vsaj v besedah, nekoliko premaknila proti sredini.

Levi kandidat Jean-Luc Melenchon je v prvem krogu za las zaostal za Le Pen, saj je prejel kar 21,9 odstotka glasov in se mu je tako drugi krog izmuznil za odstotek in pol. Desni kandidat s ksenofobnimi prepričanji Eric Zemmour, ki je precej zmernih desničarjev potisnil v smeri proti Le Pen, je z okoli sedmimi odstotki glasov pristal na četrtem mestu.