Na ulice obe strani

FOTO: V Nemčiji novi protesti proti diskriminaciji ruskega prebivalstva

R.T.
10. 4. 2022, 21.49
Deli članek:

Proruske proteste, ki v teh dneh potekajo v več nemških mestih, mnogi vidijo kot odkrito podporo ruski invaziji na Ukrajino, a organizatorji poudarjajo, da želijo zgolj opozoriti na diskriminacijo, ki so je deležni.

Profimedia
Nedeljski protesti v Hannovru.

V Nemčiji so se danes že drugi dan zapored zbrali proruski protestniki, ki protestirajo nad diskriminacijo ruskih državljanov v državi, ki da so je deležni vse od začetka invazije na Ukrajino. Potem ko se je prejšnji teden podoben protest odvil v Berlinu, so danes na ulice odšli protestniki v Frankfurtu in Hannovru. V Frankfurtu se jih je zbralo približno 600, pri čemer so vihrale tudi številne ruske zastave. Podobno število se jih je zbralo v Hannovru, kjer so policisti poročali o konvoju približno 350 vozil. V odgovor na proruski protest so v središču mesta svoj protest izvedli tudi podporniki Ukrajine, ki se jih je sprva zbralo približno sto več, a so se jim pozneje pridružili številni drugi, tako da je njihovo število na koncu naraslo na približno 3500.

Profimedia
Nedeljski protesti v Hannovru.

Protesti so bili po navedbah policije večinoma mirni, a so obe skupini ločili z ogradami. Nemčija ima sicer razmeroma veliko rusko diasporo, saj naj bi tam živelo približno 1,2 milijona ljudi ruskega porekla. Ukrajincev naj bi tam živelo približno 325.000. Policija je sicer po poročanju nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle od začetka invazije zabeležila 383 primerov kaznivih dejanj iz sovraštva, storjenih zoper rusko prebivalstvo. Zabeležili so tudi 181 primerov kaznivih dejanj iz sovraštva zoper Ukrajince.