Prav je imel veterinar

Izsledili zver, pred katero so več teden dni trepetali ob Ženevskem jezeru!

R.T.
10. 4. 2022, 20.21
Deli članek:

Izkazalo se je, da je bil najbližje resnici lokalni veterinar, ki je proučil stopinje.

Police vaudoise
Izkazalo se je, da je šlo za psa.

Spomnimo, konec marca, natančneje dan pred 1. aprilom, je za paniko v švicarskem kantonu Vaud, ki se razteza severno od Ženevskega jezera, poskrbel eden od domačinov. Slednji je s fotoaparatom na svojem vrtu ujel zver, sila podobno levu. O nevarnosti je nemudoma obvestil policiste, ki so kljub nekoliko vprašljivem datumu izvedli obsežno iskalno akcijo. Pojavili so se namreč pomisleki, ali ne gre morda za neslano in predvsem drago prvoaprilsko šalo. Območje so prečesavali policisti in gozdni čuvaji, z neba je oprezal helikopter, prisoten je bil tudi veterinar. Ravno slednji je nato naslednji dan na podlagi stopinj, ki so jih našli ob vrtu, ocenil, da gre prej za potepuškega psa in ne veliko mačko. Še istega dne so iskalno akcijo preklicali, ljudi pa kljub temu pozvali k previdnosti.

Zdaj se je uganka tudi razpletla. Švicarski portal Blick poroča, da je imel veterinar še kako prav. Preiskovalci so namreč s primerjavo fotografij v švicarski podatkovni zbirki Amicus, v kateri so registrirani vsi hišni ljubljenčki, izsledili glavnega osumljenca, nekega psa, ki prebiva v kantonu Vaud. Stopili so v stik z lastnikoma, ki sta potrdila, da jima je pes tistega dne resnično pobegnil, a se je nato vrnil domov. Kot je pojasnil veterinar Giovanni Peduto, zaradi varovanja osebnih podatkov ne smejo izdati niti pasme psa niti identitete lastnikov. Peduto je nato potrdil, da je zadeva zdaj zaključena.

Vprašanje ostaja, koliko je švicarske davkoplačevalce stala celotna operacija, a je tiskovna predstavnica tamkajšnje policije dejala, da višine stroškov ne more razkriti.