Lažni alarm?

FOTO: Domačin na lastnem vrtu srečal »zver,« danes so našli sledi ...

S.R.
31. 3. 2022, 20.52
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 12.08
Deli članek:

V švicarskem kantonu Vaud so v četrtek zagnali paniko. Naokoli se potika velika mačka, domnevno levinja. Danes je svoje ugotovitve podal še veterinar.

Police vaudoise
Potikala naj bi se okoli njegovega vrta, do noči je še niso izsledili.

Območje, kjer je domnevno v četrtek nastala fotografija velike zveri, je tudi danes zjutraj preiskovala policija, na kraju pa so prisotni tudi veterinarji. Opozorilo je sicer objavila policija v kantonu Vaud, ki s svojimi 3212 kvadratnimi kilometri obsega območje severno od Ženevskega jezera. Policija ob tem ni navedla, kje natančno je fotografija nastala, znano je le, da naj bi se zver nahajala na območju občine Epalinges, pri čemer še ni povsem jasno, ali gre za precej neslano in predvsem drago »pred prvoaprilsko« šalo.

Da so zver oziroma veliko mačko v popoldanskih urah še vedno iskali, je v četrtek za švicarski časnik Blick potrdila tudi tiskovna predstavnica policije. Kot je pojasnila, jih je na nevarnost malo pred 16. uro opozoril občan, ki je opozorilo podkrepil tudi s fotografijo. Levinja, kot so ocenili pri časniku, naj bi se namreč potikala okoli njegovega vrta. Na kraj so nato poslali več patrulj, tja so se odpravili gozdni čuvaji in veterinar, območje pa je preletaval tudi helikopter, opremljen s termovizijsko kamero, a so bili zaenkrat vsi brez uspeha. 

Gre za potepuškega psa?

Sadov ni obrodilo niti današnje jutro, ko so se na teren znova podali policisti in gozdni čuvaj. Policisti so sicer znova poudarili, da zaenkrat ni nobenega dokaza, da bi bila včerajšnja prijava lažna, čeprav možnosti prvoaprilske šale ne izključujejo. Po njihovih navedbah bi ta morebitnega šaljivca drago stala. So pa za Blick lokalni prebivalci potrdili, da je območje včeraj preletaval helikopter. Večina med njimi naj bi sicer bila prepričana, da gre za prvoaprilsko šalo. Policija je nato opoldne dodatno pojasnila, da so veterinar in gozdni čuvaji v bližini vrta, kjer je domačin opazil »zver,« odkrili stopinje, odtise tac, ki pa da ne ustrezajo večji mački. Veterinar naj bi se bolj nagibal k teoriji, da je stopinje za seboj pustil potepuški pes.

Od kod se je levinja vzela, če sploh obstaja, še ni znano. Iz tamkajšnjega živalskega vrta Zoo de servion so že dejali, da pri njih ne pogrešajo nobene živali, kaj šele leva. Po poročanju časnika obstaja možnost, da je levinja pobegnila iz kakšnega od zasebnih živalskih vrtov.

Policisti so medtem poudarili, da je treba poročilo, čeprav so ga prejeli dan pred 1. aprilom, jemati resno. Vse, ki bi imeli to nesrečo, da se z levinjo srečajo na štiri oči, so pozvali, naj »najdejo varno mesto in nemudoma pokličejo policijo.«