pešanje sluha

Za izbiro primernega slušnega aparata si vzemite dovolj časa

Mojca Kopriva
10. 4. 2022, 21.34
Deli članek:

Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Sloveniji približno 200.000 naglušnih oseb. Veliko je takšnih, ki svoje stanje ignorirajo ali se nekako prepričajo, da je problem drugje.

Dreamstime
Preizkušajte aparate, kako se obnesejo zunaj na ulici, preden se odločite za enega.

Tisti aparati, ki premorejo vse funkcije, tako da sami nastavljajo glasnost, obvladovanje hrupa in drugo, morda niso v prednosti pri sposobnosti zaznavanja govora. Ali drugače, kar je koristno za nekoga, bo za drugega uporabnika velik primanjkljaj. Zato si za iskanje ustreznega slušnega aparata vzemite čas in izčrpajte vse znanje slušnega akustika, katerega dolžnost je, da vam pomaga do najboljšega pripomočka po vaši meri.

Kaj in koliko krije zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje krije stroške slušnega aparata v vrednosti približno 300 evrov. Če se boste odločili za nadstandardni aparat, boste razliko v ceni plačali sami, do razlike so upravičeni le otroci in mladostniki do 20. leta. V ceno slušnega aparata je vključeno tudi vzdrževanje, ki zajema letni pregled s čiščenjem ali največ šestkratno čiščenje slušnega aparata v celotni trajnostni dobi pripomočka, kontrolni pregled po potrebi in ponovne prilagoditve oziroma nastavitve.

Postopek pridobitve slušnega aparata

Slušni aparat lahko pridobite z naročilnico medicinsko-tehničnega pripomočka – zdravnik vam bo razložil celoten postopek – je pa izbor dobavitelja najpomembnejši korak do boljšega sluha. Vsak dobavitelj ima svojo filozofijo in pristop pri obravnavi strank, pa tudi večji ali manjši izbor različnih modelov slušnih aparatov. Med osebjem dobavitelja je vedno slušni akustik tisti, ki skupaj z vami poskuša izbrati ustrezen model slušnega aparata in vam ga nastavi. Pri njem boste reševali tudi morebitne težave. Zato je najpomembnejše, da najdete akustika, s katerim se boste razumeli, ki je dovolj strokoven, da vas bo znal voditi ter vam pomagal pri prilagajanju slušnih aparatov vašim potrebam in željam. Zavedajte se, da celo najboljši in najdražji slušni aparat ne služi svojemu namenu, če ni v celoti prilagojen vam. In ravno zato sta izbira slušnega akustika in uspešno sporazumevanje z njim celo pomembnejša kot sama izbira slušnega aparata. Kako do njega? Pozanimajte se pri vsaj nekaj naglušnih kolegih, ki že uporabljajo slušne aparate. Če ne poznate nikogar z aparatom, boste najlažje stopili v stik z njimi v lokalnem društvu gluhih in naglušnih.

Dejavniki izbire slušnih aparatov

Z ušesi zvoke le zaznavamo, slišimo pravzaprav z možgani. Kadar slušni centri v možganih ne prejemajo več signalov, se njihova funkcija začne zmanjševati. Znanstveniki že dalj časa potrjujejo, da se z odlašanjem ojačitve signalov, napotenih v možgane, poveča tveganje za razvoj demence. 

Odvisni so od vrste izgube sluha, stopnje izgube sluha, občutljivosti za zvoke, tolerance in dinamičnega razpona, oblike in velikosti ušesa in ušesnega kanala, (ne)uporabe očal, ročne spretnosti, občutljivosti prstov, torej od rokovanja, menjave baterije, čiščenja in upravljanja kontrol ter od morebitne demence. Pri izbiri igra pomembno vlogo psihološki odnos do aparata, denimo vaša motivacija in občutek stigme, ocena potreb doma, v službi in družabnem življenju, želja po vrsti aparata, ki je lahko digitalni, programabilni. Pomemben je tudi kozmetični vidik oziroma oblika slušnega aparata, ki je lahko zauheljni ali vušesni.

Dobro je vedeti

Ko boste izbrali tip in obliko slušnega aparata, se ne pustite zavesti vzgibu, da manj ko bo aparat viden, bolj boste skrili svojo naglušnost. Naglušnosti se ne da skriti. Zato se raje posvetite bistvu, ali vam je zvok slušnih aparatov prijeten ali ne. To ugotovite tako, da si nadenete slušni aparat in si postavite nekaj preprostih vprašanj. Mi je všeč zvok lastnega glasu? Je zvok čist in jasen? Je zvok preveč tanek in kovinski? Imam občutek, da aparati dušijo zvok? Slišim mehke zvoke, stopinje po travi, šumenje listov? So mi glasni zvoki neprijetni?

Funkcionalnost in upravljanje

Ko preizkušate aparat ali se na novega še navajate, se vprašajte, ali zamenjate baterije brez večjih težav, ga lahko očistite in čez noč ustrezno shranite. Vam vstavljanje aparata v oziroma na uho povzroča težave? Vam ob žvečenju ali kihanju leze iz ušesa? Vas moti pri nošenju očal? Vam ob sunkovitem gibu glave leze iz uhlja? Vam piska, ko si pokrijete glavo? Če imate daljše lase, preverite, kaj se zgodi, če lasje prekrijejo aparat. Če imate kakršnekoli težave, se takoj oglasite pri dobavitelju. Če težav ne morete odpraviti, aparat ni primeren za vas. Sledi test funkcionalnosti. Vam je zvok slušnih aparatov prijeten ali ne? Kako je z zvoki iz ozadja? Slišite pri govoru vse glasove? Kdaj imate občutek preobremenjenosti oziroma kdaj je za vas preveč bučno? Zaznate odmev svojega glasu? Kako slišite visoke in nizke tone? Kakšen občutek imate? Vse si zapisujte – te zapiske boste potrebovali, ko se boste skupaj s slušnim akustikom posvetili natančnemu nastavljanju slušnega aparata. Potrudite se, kajti trud bo bogato poplačan.