Grozljiv prizori z vzhoda Ukrajine

FOTO in VIDEO: Želeli so pobegniti iz pekla, a naleteli na še hujšo grozo, umrlo je najmanj 50 ljudi

S.R.
8. 4. 2022, 11.47
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 20.31
Deli članek:

Železniško postajo v mestu Kramatorsk v regiji Doneck, eno najvzhodnejših še obratujočih železniških postaj v Ukrajini, s katere poteka evakuacija civilistov, sta danes zjutraj zadeli raketi.

Reuters
Pretresljivi prizori s kraja današnjega napada.

Vest o grozljivem napadu je prvi sporočil direktor ukrajinskih železnic Oleksandr Kamišin, ki je takoj pojasnil, da je »prišlo do žrtev,« prebivalce pa pozval, naj ostanejo v zakloniščih.

Tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko je nato prek Telegrama sporočil, da je bilo v času napada na železniški postaji prisotnih več tisoč ljudi, večinoma civilistov iz regije Doneck, ki so jih želeli evakuirati in prepeljati v varnejše dele države. Umrlo naj bi več kot 50 ljudi, še okoli 90 naj bi jih bilo poškodovanih, mnogi med njimi huje. Med smrtnimi žrtvami naj bi bila tudi otroka. Po zadnjih podatkih tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe Kirilenka, se je na železniški postaji v času napada nahajalo približno 4000 ljudi, večinoma starejših, žensk in otrok.  »Ruski fašisti so dobro vedeli, kaj ciljajo in kaj želijo: želeli so sejati paniko in strah, želeli so ubiti čim večje število cilivilistov,« je dodal Kirilenko, ki je objavil tudi fotografijo s kraja tragedije, s katere je razvidno, da na tleh ob kupih kovčkov in prtljage leži večje število trupel. 

Za britansko medijsko hišo BBC je medtem spregovoril Nathan Mook, izvršni direktor neprofitne organizacije World Central Kitchen, nevladne dobrodelne organizacije, ki se ukvarja z zagotavljanjem obrokov po naravnih nesrečah. Mook se je po lastnih besedah na železniški postaji nahajal le nekaj trenutkov pred napadom. »Po nadhodu smo se peljali mimo postaje, videli smo precej več kot tisoč ljudi. Bila je gneča, kot včeraj in dan pred tem,«je pojasnil in dodal, da je dve minuti po tem slišal pet do deset eksplozij. Mook se je po napadu vrnil na železiško postajo, kjer je »na parkirišču videl ostanke ene od raket, razbita okna in več deset žrtev.«

Po navedbah župana mesta Oleksandra Hončarenka v bolnišnicah ne morejo poskrbeti za vse ranjene v današnjem napadu. »Veliko je huje poškodovanih brez rok in nog. Naenkrat jih operira 30 do 40 kirurgov,« je dejal župan.

Rusi napad zanikajo

Rusko obrambno ministrstvo je prek tiskovne agencije RIA napad že zanikalo. Po navedbah obrambnega ministrstva je šlo za vrsto rakete, ki jih uporablja samo ukrajinska vojska. Napad je zanikal tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, ki je dejal, da ruska vojska za petek ni načrtovala nobenega napada v Kramatorsku. Kot sicer poročajo britanski mediji, je na ostanku ene od raket, ki je obležal na trati, v cirilici zapisano: »za naše otroke.« Kot je pozneje na Twitterju opozoril novinar časnika Financial Times Max Seddon, »rusko obrambno ministrstvo trdi, da nima raket Tochka-U, ki so bile uporabljene v današnjem grozljivem napadu na v Kramatorsku. A so se pred nekaj tedni hvalili, da so jih uporabljali v vajah tik pred vojno.« Seddon je ob tem dodal, da se ruske oblasti niti ne »trudijo, da bi našli dober izgovor.«

»Ker nimajo moči in poguma, da bi se nam uprli na bojišču, cinično ubijajo civilno prebivalstvo. To je zlo, ki nima meja. Če ne bo kaznovano, se nikoli ne bo končalo,« pa se je na napad odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je po poročanju Reutersa dejal, da je treba razumeti, da »se pred tovrstnimi napadi izvede temeljita izvidniška misija cilja, vsaj z droni, topniško enoto na terenu – raketa je predraga, načrtovanje tovrstnih napadov pa je preveč težko in tvegano.« Po njegovem mnenju so ruske sile jasno vedel, da napadajo civiliste, da je bilo v tistem trenutku na postaji več tisoč ljudi, »družin, otrok, starejših.«

Občutljive bralce opozarjamo, da so posnetki s kraja napada zelo nazorni.