mlatenje prazne slame

Macrona razburil poljski premier: "Bi se pogajali s Hitlerjem?"

J.P.
7. 4. 2022, 13.48
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 13.55
Deli članek:

Francoski predsednik je njegove kritike označil za neutemeljene in dejal, da so le znak podpore njegovi tekmici Marine Le Pen.

Profimedia
Ankete v Franciji kažejo na to, da Le Penova pred nedeljskim prvim krogom glasovanja na francoskih volitvah dohiteva Macrona.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v sredo naslovil "neutemeljene" in "škandalozne" kritike poljskega premierja Mateusza Morawieckega na račun njegovih telefonskih pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na temo vojne v Ukrajini.

Ankete v Franciji kažejo na to, da Le Penova pred nedeljskim prvim krogom glasovanja na francoskih volitvah dohiteva Macrona. Trenutni francoski predsednik je zaradi vlaganja v diplomatske pogovore s Putinom marca poskočil v anketah, a je od takrat v kampanji, ki je vse bolj osredotočena na nevarnost inflacije v Franciji, bistveno nazadoval.

"Te izjave so hkrati neutemeljene in škandalozne, vendar me ne presenečajo," ker Morawiecki kot voditelj skrajno desne stranke na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah podpira Macronovo tekmico Marie Le Pen. Macron je obsodil tudi povezave njene z Rusijo. V preteklosti je zagovarjala opuščanje sankcij proti Rusiji po njeni priključitvi ukrajinskega ozemlja Krim leta 2014 in večkrat dejala, da Putina občuduje. Le Penova se sicer pred volitvami želi distancirati od Moskve.

Poljski premier je v ponedeljek kritiziral večurne telefonske pogovore Macrona s Putinom, za katere meni, da niso dosegli ničesar. Še več: opozoril je, da se s "takšnimi" – Putina je zaradi pobojev civilistov primerjal s Hitlerjem – sploh ne pogovarja.

"Gospod predsednik Macron, kolikokrat ste se pogajali s Putinom, kaj ste dosegli? Ali ste zaustavili vsaj nekaj od dejanj, ki so se zgodila?" je vprašal Morawiecki. "Z zločinci se ne bi smeli pogajati, proti njim se je treba boriti … S Hitlerjem se nihče ni pogajal. Bi se pogajali s Hitlerjem, Stalinom, Polom Potom?" je dodal poljski premier.

Macron je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja večkrat govoril z ruskim predsednikom.