Napovedali kazensko ovadbo

Poziv inšpektorata je še en poskus vladajoče koalicije, da bi utišali Inštitut 8. marec

A.R.
7. 4. 2022, 11.37
Posodobljeno: 8. 4. 2022, 18.42
Deli članek:

Kljub pritiskom na Inštitutu 8. marec dejavnosti v okviru pobude Gremo volit ne nameravajo ustavljati. Namesto tega proti Inšpektoratu za notranje zadeve napovedujejo kazensko ovadbo zaradi kršitve prekrškovnega postopka.

Sašo Švigelj
Predstavitev zasnove zakona proti škodljivim ukrepom oblasti. Novinarska konferenca Inštituta 8. marec.

Na današnji spletni tiskovni konferenci se je Inštitut 8. marec odzval na pisni poziv s strani ministrstva za notranje zadeve, ki Inštitut obtožuje neprijavljenega vodenja volilne kampanje v okviru pobude Gremo volit. Naj spomnimo, da je še isti dan po imenovanju glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve Marko Kandolf Inštitut pisno pozval k pojasnilu in predložitvi dokazov v zvezi z domnevnim kršenjem volilne zakonodaje, glede katerega naj bi v zvezi s kampanjo Gremo volit prejeli več anonimnih prijav.

Katarina Barbara Strnad iz Pravne Mreže za varstvo demokracije meni, da je treba poziv inšpektorata obravnavati kot še enega v seriji poskusov vladajoče koalicije, da bi zatrla in utišala vsako kritiko njenega delovanja. Kot je še sporočila direktorica Inštituta Nika Kovač, so bili opozorjeni pred tovrstnimi pritiski že pred Kandolfovim pismom. Pravna mreža bo zato poziv obravnavala kot zlorabo pravdnih postopkov (SLAPP) zoper novinarje in zagovornike človekovih pravic ter prijavila evropski komisiji proti SLAPP, zadevo pa nameravajo tudi vključiti v poročilo Evropski komisiji o stanju vladavine prava v Sloveniji.  

Pravna zastopnica Inštituta Nataša Pirc Musar je ob tem opozorila na več kršitev poziva, nejasen pa je sam njegov status, saj v  pozivu Inšpektorat ne navaja nobenega ugotovljenega prekrška, da pa bi poziv štel kot obvestilo o prekršku bi moral vsebovati tudi dokaze in pravni pouk subjektu prekrška, kot je pojasnila Musar. Namesto tega je v pismu glavni inšpektor Inštitut pozval, naj se izjasni do navedenih obtožb, v nasprotnem primeru bo sprožen hitri prekrškovni postopek. Da je iniciativa Gremo volit večja od Inštituta 8. marec, pa je prepričana Nika Kovač, ki kampanjo razume kot del splošne civilne pobude, katere cilj je pozivanje k udeležbi na volitvah in skrb za stanje demokracije v Sloveniji. Pri tem je še dodala, da v samem pozivu k udeležbi na volitvah kampanja niti ni edina, saj je podoben poziv nedavno prišel tudi s strani Zbora za republiko.