Pred rusko ofenzivo v Donbasu

Rusi spreminjajo taktiko, ukrajinski obrambni minister pa ima na dnevnem redu samo tri točke: "Orožje, orožje, orožje"

G.G./STA
7. 4. 2022, 09.42
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 09.46
Deli članek:

Ruska vojska je zdaj osredotočena na jugovzhod Ukrajine, na regijo Donbas. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdi, da Rusija preprečuje dostop humanitarne pomoči v oblegano mesto Mariupolj, ker želi skriti dokaze o "tisočih ubitih ljudi".

Profimedia
Uničeno mesto Borodjanka. Po umiku ruske vojske iz obrobja Kijeva so se pokazale razsežnosti razdejanja.

"Bojijo se, da bo svet videl, kaj se tam dogaja," je Zelenski povedal za turško televizijo Haberturk in dodal: "Mislim, da je v Mariupolju prava tragedija, pekel. Ubili so na tisoče ljudi, in na tisoče je bilo ranjenih."

"Vemo za tisoče pogrešanih Ukrajincev," je dejal v nagovoru na Telegramu in kot primer navedel nedavno odkritje trupel v Buči. Dejal je, da obstajata le dve možnosti, kaj se je zgodilo z pogrešanimi - ali so jih deportirali v Rusijo ali pa so jih ubili.

Dodal je še, da je Moskva po mednarodnem ogorčenju zaradi posnetkov iz predmestja Buča blizu Kijeva, kjer je bilo po umiku ruske vojske najdenih več sto trupel civilistov, spremenila svojo taktiko. Ruska vojska zdaj poskuša odstraniti trupla z ulic in kleti na območjih, ki jih je zasedla, vendar bodo za ugotavljanje okoliščin izginotja uporabljena vsa sredstva - preiskave, priče in satelitski posnetki, je dejal Zelenski.

Ruske sile se medtem prerazporejajo in zbirajo informacije pred ofenzivo v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, ki vključuje Doneck in Lugansk. Glavni cilj ruskih enot naj bi bil prebiti obrambo ukrajinskih sil v regiji Doneck. Poskušali naj bi tudi prevzeti popoln nadzor nad mestom Mariupolj, ob tem pa še naprej obstreljujejo mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine.

Predstavniki ameriškega obrambnega ministrstva so medtem po navedbah BBC sporočili, da naj bi bil umik Rusije iz Kijeva in Černigiva zdaj končan.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov zveze Nato pozval k nadaljnji pomoči Ukrajini v orožju. Glede sankcij proti Rusiji je poudaril, da bo Ukrajina vztrajala pri popolnem embargu na ruski plin in nafto.

Članice Nata poziva, naj opustijo svoje zadržke

"Moj dnevni red je zelo preprost. Ima samo tri točke. Orožje, orožje, orožje," je povedal Kuleba. "Prepričani smo, da je najboljši način za pomoč Ukrajini, da se ji zagotovi vse potrebno, da se zaustavi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da se rusko vojsko premaga v Ukrajini, na ozemlju Ukrajine, da se vojna ne razširi naprej," je pozval.

Poudaril je, da sta ukrajinska vojska in ukrajinsko ljudstvo v zadnjih tednih pokazala, da se znajo boriti in zmagovati. Vendar pa bodo brez zadostne podpore v obliki vsega orožja, ki ga zahteva Ukrajina, te zmage pospremljene "z ogromnimi žrtvami", je dejal. Povedal je, da potrebujejo letala, protiladijske rakete in težke sisteme zračne obrambe.

"Več orožja dobimo, prej pride v Ukrajino, več človeških življenj bo rešenih. Ne bo več uničenih mest in vasi. In ne bo več ponovitev Buče," je povedal Kuleba, ki se bo udeležil dopoldanskega dela zasedanja zunanjih ministrov Nata.

Članice zveze Nato je zato pozval, naj opustijo svoje zadržke. "Ker kakor nenavadno se sliši, orožje danes služi miru," je dodal Kuleba.