Umor v Kobjeglavi

Ob vstopu v hišo je zagledal srhljiv prizor: Na tleh poleg kavča je na pol sedel na pol ležal mrtev Darjo

D.C./Primorske novice
7. 4. 2022, 05.59
Deli članek:

Najverjetneje se je zgodilo v noči na soboto, ko naj bi morilec v Kobjeglavi zabodel in nato poskušal zažgati 57-letnega domačina. Umorjeni Darjo G. ni hodil veliko iz hiše, podnevi ga sosedje skoraj niso srečali, le ponoči naj bi se k njemu vozili neznanci.

Primorske novice
Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti ob ogledu prizorišča zločina v minulih dneh našli tudi precejšnjo količino droge, večinoma marihuane.

Našel ga je moški, ki je prišel k njemu. Domačini vedo, da naj bi bil v zaporu, pomilostil naj bi ga celo sam nekdanji predsednik, in sumijo, da se je še vedno ukvarjal s preprodajo droge. 

»V soboto ob dveh in pol sem videla tam policijo in avte, ko sem nesla smeti. Drugega prej nismo ne videli ne slišali,« nam je včeraj povedala domačinka iz zadnjega dela Kobjeglave, ki so ga v soboto popoldne preplavili policijski avtomobili. »Najprej smo mislili, da preiskujejo njegovo hišo, hlev in dvorišče. Da so ga spet zalotili pri kakšnem nezakonitem početju. Šele v nedeljo zjutraj se je po vasi razširila vest, da je bil Darjo umorjen,« je dodala domačinka.

»Drugače se ni moglo končati,« je z resnim obrazom pristavil drugi domačin, ki pravi, da Darja skoraj niso videli na vasi. Če pa so ga, je prijazno pozdravil, govoril je bolj malo. Nikoli pa iz njegove hiše niso slišali kakšnega kravala, kričanja ali razbijanja. »Bolj glasni smo v hramu, ko se zberemo s prijatelji,« je pristavil drugi. Kobjeglavci, s katerimi smo včeraj govorili, so nam povedali, da je pokojni Darjo G. podnevi večinoma spal, šele pozno zvečer ali ponoči pa so se k njegovi hiši pripeljali neznani avti.

Mrtev in ožgan ležal ob kavču na tleh

Kaj se je dogajalo v dneh pred soboto in kdaj se je zgodilo to, kar je pretreslo Kobjeglavo, poskušajo kriminalisti še vedno ugotoviti. V soboto kmalu po kosilu naj bi k pokojnemu v njegovo hišo s število 45 v Kobjeglavi prišel moški iz Krajne vasi. Očitno je bil večkrat pri njem, saj je vstopil v prostor in zagledal srhljiv prizor. Na tleh poleg kavča je na pol sedel na pol ležal mrtev Darjo. Moški naj bi takoj obvestil eno od sosed in nato je eden od njiju poklical policijo.

V Kobjeglavo so prihiteli reševalci in policisti. Dežurni zdravnik naj bi na truplu našel vbodne rane, truplo pa naj bi bilo delno ožgano. Storilec, ki je Kobjeglavca umoril, je po dejanju očitno polil prostor z vnetljivo tekočino in zanetil požar, ki pa je kmalu ugasnil. Vendar so plameni zajeli truplo umorjenega in ga delno ožgali.

S požarom bi storilec prikril sledi

Primorske novice
S požarom je morilec bistveno otežil delo kriminalistov in kriminalističnih tehnikov.

Na kraj sta v soboto zvečer prišli tudi dežurna preiskovalna sodnica in dežurna tožilka, ogled se je zavlekel v nedeljske zgodnje jutranje ure. Takrat so odnesli truplo iz hiše in ga odpeljali na inštitut za sodno medicino, kjer so v nedeljo opravili obdukcijo.

Po neuradnih podatkih naj bi obducenti na truplu našli nekaj globokih vbodnih ran na hrbtu. S požarom je morilec bistveno otežil delo kriminalistov in kriminalističnih tehnikov, saj je bil prostor napolnjen s sajami. Če bi storilcu načrt uspel, bi v plamenih končala vsa hiša, kar bi otežilo raziskovanje krutega zločina.

Preiskovalci in kriminalistični tehniki so v nedeljo zjutraj odpeljali tudi oba avta umorjenega; večjega tourana je vedno parkiral na cesti pred hišo, manjšega terenca znamke Suzuki pa je imel na dvorišču. Tudi v avtu bodo poskušali kriminalisti najti sledi, ki bi jih pripeljale do storilca.

Pozivajo vse, ki bi karkoli vedeli

Da imajo kriminalisti v rokah malo sledi, bi lahko sklepali po včerajšnji izjavi prvega moža koprskih kriminalistov Primoža Ogrinca, ki ni povedal nobenih podrobnosti o dejanju, ampak je izjavo izkoristil za ponoven poziv javnosti in morebitnim očividcem, naj s policijo delijo svoja opažanja.

Sicer pa so kriminalisti v nedeljo spraševali o dogajanju v preteklih dneh vse sosede in tudi stanovalce nekoliko oddaljenih hiš v vasi. Po neuradnih podatkih naj ne bi nihče opazil ničesar sumljivega, na neznane voznike, ki naj bi ponoči prihajali k umorjenemu domov, pa so bili domačini tako ali tako navajeni. Vozila nočnih obiskovalcev naj bi imela tudi italijanske registrske tablice.

Kobjeglavci sklepajo, da se je zločin zgodil v noči na soboto ali že v noči na petek, saj ga nekateri že nekaj dni naj ne bi videli. Tako kot hiša pokojnega ima tudi večina drugih hiš v bližini obzidana dvorišča, zato je podnevi težko opaziti dogajanje pri sosedih. Morebiten hrup pa naj bi v petek zvečer preglasil dež.

Hiša številka 45 je skoraj na koncu Kobjeglave, storilec se je moral umakniti mimo drugih hiš, lahko pa je nadaljeval vožnjo do konca asfalta in nato po kolovozni poti na glavno cesto, ali pa je nadaljeval vožnjo po kolovozni poti do Malega Dola.

So ob truplu našli zalogo droge?

Domačini so nam včeraj povedali, da je bil pokojni Darjo ves čas prijavljen v Kobjeglavi, čeprav je več let živel v Komnu, da se je od žene ločil, nato imel drugo partnerico, pred približno desetimi leti pa se je po smrti staršev za stalno vrnil v domačo vas. Od sorodnikov naj bi imel tesne stike le s hčerko.

Domačini so povedali tudi, da je bil njihov pokojni sovaščan zaprt zaradi preprodaje droge in da ga je pred leti pomilostil celo sam nekdanji predsednik države Janez Drnovšek. Po naših podatkih so policisti umorjenega večkrat obravnavali zaradi preprodaje prepovedane droge, enkrat je bil za dejanje tudi obsojen. Obravnavali so ga tudi zaradi več drugih kaznivih dejanj, med drugim povzročitve lahke telesne poškodbe in povzročitve splošne nevarnosti.

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti ob ogledu prizorišča zločina v minulih dneh našli tudi precejšnjo količino droge, večinoma marihuane.