Nesprejemljivo za "evropsko vojsko"

Na posnetku vidno, kako ukrajinski vojaki streljajo zajete ruske vojake

R.T.
7. 4. 2022, 08.18
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 08.21
Deli članek:

Veliko smo poročali o grozodejstvih, ki so jih Rusi zagrešili v mestih severno od Kijeva, v vojni pa je le redko vse po »pravilih« na obeh straneh.

Telegram
Ukrajinski vojaki, na tleh pa ubiti ruskih vojni ujetniki.

V vasi zahodno od Kijeva so ukrajinski vojaki ubili več ruskih vojnih ujetnikov, poroča New York Times in svoje navedbe podpre z materialnim dokazom – videoposnetkom, katerega avtentičnosti se že potrdili. »Še vedno je živ. Komaj diha. Posnemi okupatorje,« se sliši enega od ukrajinskih vojakov, ki preverja, kakšno je stanje zajetih ruskih vojakov. Čez nekaj sekund eden od Ukrajincev ustreli Rusa. Na posnetku je tudi slišati besede ukrajinskega vojaka, ki govori, da »to sploh niso ljudje«, večkrat pa vzklikne »Slava Ukrajini«.

V bližini ležita še najmanj dva zajeta mrtva ruska vojaka. Roke imata zvezane na hrbtu, po trupu je vidna kri. Na cesti je razmetana njihove oprema, tam stoji tudi rusko oklepno vozilo.

Po analizi New York Timesa je posnetek nastal konec marca, najverjetneje 30. marca, ko so Ukrajinci iz zasede napadli konvoj ruskih vozil, ki se je umikal iz mest na zahodu Kijeva.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je dejal, da je ukrajinska vojska evropska vojska, ki ne muči ali ubija vojnih ujetnikov. Če bi se izkazalo, da so posnetki verodostojni, gre za »povsem nesprejemljivo obnašanje«, je dejal Arestovič. Ukrajinska tiskovna agencija UNIAN je sicer navajala, da bi lahko šlo za gruzijsko legijo, skupino borcev iz Gruzije, ki se že od leta 2014 bojujejo na ukrajinski strani.