njene sanje so bile, da postane ...

FOTO: Srce parajoče: žrtev pobojev v Buči prepoznali po "izstopajočih" nohtih

R.T.
7. 4. 2022, 12.29
Posodobljeno: 18. 4. 2023, 09.49
Deli članek:

Ustrelili naj bi jo 5. marca, ko se je s kolesom vračala z dela.

Reuters
Prepoznali so jo po roza in rdečih nohtih.

V Ukrajini še vedno preštevajo civilne žrtve, ki so jih v Buči nedaleč od Kijeva za seboj pustili umikajoči ruski vojaki. Poboje so v Kijevu označili za genocid in vojne zločine.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem zanikalo odgovornost in zatrdilo, da so se vse njihove enote "popolnoma umaknile iz Buče že 30. marca", Kremelj pa je videoposnetke iz mesta zavrnil kot "ponaredke", ki naj bi jih priredili v Ukrajini. Toda Maxarjevi satelitski posnetki z dne 19. in 21. marca kažejo, da je v tistem času na ulicah v Buči ležalo več trupel. Po analizi časopisa New York Times pa je s posnetkov razvidno, da so se med 9. in 11. marcem na ulici pojavili temni predmeti, podobne velikosti kot človeška telesa. Številna trupla, prikazana na satelitskih posnetkih, so bila na tleh v enakem položaju kot na videoposnetkih z iste ulice, ki jih je posnel ukrajinski član lokalnega mestnega sveta, in na fotografijah, ki so jih objavile mednarodne tiskovne agencije.

Hčerka je zbežala, ona je ostala

Med fotografijami je tudi ta, ki jo objavljamo. Na njej je ženska dlan z nalakiranimi nohti. Kot poročajo tuji mediji, je njeno truplo počivalo ob robu cesti, tik ob njenem kolesu; njena roka je bila iztegnjena, očiten kontrast vsesplošnemu razdejanju pa so bili njeni roza in rdeči nohti.

To je podrobnost, s pomočjo katere je Anastazija Subačeva, umetnica ličenja iz bližnjega Gostomela, prepoznala žrtev: šlo naj bi za 52-letno Irino Filkino, ki je o ličenju pisala blog in objavljala videe na to temo.

Subačeva je v Buči pogosto ličila tamkajšnje ženske. "Ko sem videla fotografijo, sem čutila, kako se mi lomi srce," je dejala za New York Times. Pokojnica, sicer operaterka toplotne postaje, je z njo v stik stopila februarja, da bi ji pomagala uresničiti njene sanje – postati umetnica ličenja in povečati število sledilcev na Instagramu.

Filkino naj bi ustrelili 5. marca, ko se je s kolesom vračala z dela. Njena hčerka Olga Ščiruk je iz Boče pobegnila kmalu po ruski invaziji na Ukrajino 24. februarja. Njena mama je ostala. O njeni smrti je bila obveščena 6. marca, dobila pa je tudi videoposnetek, ki prikazuje njeno na tleh ležečo mater.

Hčerka zdaj išče njeno truplo, da bi jo lahko pokopala.