Podžiganje nasilja

"Ubiti jih moramo več": Kako se Facebooku "izmuzne" sovražni govor

L.J.
21. 3. 2022, 15.19
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 15.29
Deli članek:

Nova raziskava o sovražnem govoru proti Rohingam na Facebooku kaže, da Facebook neustrezno obravnava sovražni govor.

Reuters
Vlogo Facebooka v genocidu nad etnično skupino Rohing v Mjanmaru je ugotovila tudi organizacija Združenih narodov.

Novo poročilo nevladne organizacije Global Witness ugotavlja, da družbenemu omrežju Facebook še leta po genocidu nad manjšino Rohing v Mjanmaru neustrezno obravnava sovražni govor, usmerjen proti skupini.

Nevladna organizacija Global Witness je v sklopu raziskave na Facebooku skušala objaviti 8 oglasov s sovražnim govorom do skupine Rohing. Vsa sporočila, objavljena v oglasih, je organizacija povzela iz poročila mjanmarske misije Združenih narodov. Med njimi je bilo tudi sporočilo z vsebino: "Trenutno ubijanje ni dovolj. Ubiti jih moramo še več." Vseh 8 oglasov s sovražno vsebino je Facebook sprejel za objavo, kljub trditvam, da so v zadnjih mesecih zaostrili nadzor nad sovražnim govorom.

Nevladna organizacija oglasov ni nikoli objavil in jih je umaknila, takoj ko je Facebook odobril njihovo objavo.

Facebook je s svojo neustrezno obravnavo sovražnega govora prispeval k genocidu nad Rohingami

Oktobra 2016 je mjanmarska vojska v zahodni provinci Rakine pričela s tako imenovano "očiščevalno kampanjo," v kateri je izvajala masovne poboje, uničevala vasi Rohing, posiljevala ženske in zažigala vasi. Pregon Rohing še kar traja, do sedaj pa je Mjanmar zaradi nasilja zapustilo že več kot 700 tisoč ljudi. Mjanmarske sile so jih ubile že več kot 25 tisoč.

Ključno vlogo tako v upravičevanju kot v podžiganju nasilja nad Rohingami so igrala družbena omrežja, med njimi najbolj Facebook, ki je bil v Mjanmaru pred lanskim državnim udarom najpomembnejša in najpogosteje uporabljena spletna stran.

Vlogo Facebooka v podžiganju nasilja nad Rohingami je prepoznalo že več nevladnih organizacij, leta 2018 pa tudi organizacija Združenih narodov. Zaradi neustrezne obravnave sovražnega govora je tožbo proti Facebooku letos januarja vložila skupina Rohing.