Stegujejo prste po Mladinski knjigi

Jožetu Možini za zvestobo SDS še ena nova funkcija

Primož Cirman, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
21. 3. 2022, 14.23
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 14.27
Deli članek:

Novinarju RTV Jožetu Možini se obeta nova funkcija, še ena v vrsti nagrad za politično zvestobo vladajoči stranki.

STA
Novinarja RTV Slovenija Jožeta Možino je vladajoča SDS ponovno nagradila za zvestobo.

Novinar RTV Jože Možina je med medijskimi delavci eden najbolj zvestih podpornikov vladajoče stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše. Za nagrado za njegovo zvestobo ga sedaj vladajoči želijo imenovati v nadzorni svet Mladinske knjige založbe, MKZ. Slednja je največja slovenska založba.

Na položaj je Možino predlagala Družba za upravljanje terjatev (DUTB), ki je večinska lastnica MKZ. Upravni odbor DUTB vodi Janšev odvetnik Franci Matoz. Slednji je za nadzorni svet predlagal tudi svojo prijateljico Nino Marin, ki je bila do leta 2020 zaposlena v njegovi odvetniški pisarni, od lani pa vodi koprski Istrabenz. Prav tako je nadozrnica Stanovanjskega sklada in Železničarskega gradbenega podjetja. Poleg Marin in Možine je tretji kandidat za nadzorni svet še Matej Pirc, izvršni direktor DUTB.

O imenovanju novih nadzornikov bodo delničarji Mladinske knjige Založbe odločali na skupščini delničarjev, ki bo 28. aprila, štiri dni po parlamentarnih volitvah.

Eden najzvestejših podpornikov Janeza Janše na RTV Slovenija

Možina je za svojo zvestobo vladajoči SDS prejel že nekaj nagrad. Vlada ga je v tem mandatu imenovala v upravni odbor Prešernovega sklada.

Ob zadnjih čistkah na RTV Slovenija se je Možina postavil na stran SDS in vlade. Nasprotovanje in ogorčenje novinarskega kolektiva ob imenovanju njegovega prijatelja Igorja Pirkoviča za v. d. urednika spletnega portala MMC je označil za "v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma".

Možini bi funkcija poleg vpliva prinesla tudi dodatne prihodke. V letu 2019 je šest članov nadzornega sveta MKZ prejelo skupno 116 tisoč evrov. Poleg tega bi vladajoča stranka prek svojih kandidatov dobila vpliv na založniški program in dostop do infrastrukture MKZ.

Jožetu Možini za zvestobo SDS nova funkcija