Presežne smrti

Preiskovalna komisija ugotovila, da "Janševi vladi ni šlo za zdravje ljudi, ampak za bogatenje elit"

R.T.
21. 3. 2022, 15.12
Posodobljeno: 22. 3. 2022, 05.55
Deli članek:

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje z epidemijo covida-19 povezane vladne ukrepe, je poudaril, da je Janševa vlada dokazano odgovorna zgrešene ukrepe, presežne smrti, finančno neustrezne ukrepe in za neposredno vmešavanje v stroko.

Bobo
Fotografija je simbolična

Poslanec Robert Pavšič je ob predstavitvi dejal, da je poročilo težko strniti v nekaj stavkov. Izpostavil je, da je »v letu 2020 zaradi ukrepov te vlade življenje izgubilo za avtobus ljudi na dan.« Zabeležili smo namreč 3600 presežnih smrti več od dolgoletnega povprečja. »Najbolj zaskrbljujoče in katastrofalno« je bilo po njegovem, da »vladi ni šlo za zdravje ljudi, ampak prvenstveno za bogatenje elit, ki so izkoriščale epidemijo. Evri so postali večvredni od življenj ljudi«.

Pavšič vladi očita pripravo neustreznih ukrepov. »Niso se pripravili na drugi val. Že sredi poletja so strokovnjaki opozarjali, da se kazalniki slabšajo, a vlada ni naredila ničesar,« je kritičen Pavšič. Ko je v jeseni strmo raslo število okužb, »takrat so se začeli malce obračati, epidemija pa je bila razglašena šele konec oktobra«. »Imeli so več kot dovolj časa, da bi zdravstveni sistem pripravili na drugi val, ki je bil mnogo bolj brutalen kot prvi,« ocenjuje poslanec LMŠ, ki dodaja, da smo bili v primerjavi z ostalimi državami v tem obdobju druga najslabša država v Evropi, če v Evropo štejemo še Rusijo.

Vse to po njegovem kaže, da je »vlada s svojimi odločitvami, z imenovanjem servilne stroke, ki se je strinjala z vsem, kar je povedala vlada, sprejela tudi odgovornost, ne samo politično, upam, da tudi moralno in etično. Upam, da se taka stvar nikoli več ne bo ponovila.«

Marko Bandelli (SAB) je ob tem dodal, da je bilo po oceni komisije komuniciranje vlade v času epidemije covida-19 neustrezno. Izpostavil je tudi nasprotujoča si priporočila strokovne skupina za covid-19 v zvezi z nošenjem oz. uporabo mask.

Janja Sluga (NP) je med drugim izpostavila strategijo cepljenja proti covidu-19. Po njenih besedah je vlada vse upe polagala v cenejše cepivo podjetja AstraZeneca, zato se je odpovedala skoraj milijonu dodatnih odmerkov cepiv drugega proizvajalca, kar je Sluga označila za slabo odločitev.