Švedi s pritožbo na odločitev Fife

Kdo bo namesto Rusije igral v dodatnih kvalifikacijah, če sploh kdo?

M.M.
9. 3. 2022, 15.06
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 15.17
Deli članek:

Švedski selektor Janne Andersson je odločitev obsodil kot "s športnega vidika popolnoma noro", čeprav je pozdravil izključitev Rusije zaradi invazije na Ukrajino.

Profimedia
FIFA se je odločila prezreti pritožbo, ki jo je vložila Rusija pred športnim arbitražnim sodiščem (CAS). Rusija zahteva opustitev sankcij in s tem vrnitev ruske reprezentance v finale evropskih dodatnih kvalifikacij.

Fifa bi Poljsko uvrstila v finale dodatnih kvalifikacij za odhod na letošnje svetovno prvenstvo. Odločitev je posledica izključitve poljske nasprotnice Rusije. "Po odločitvi z dne 28. februarja o izključitvi ruskih ekip iz vseh tekmovanj FIFA in UEFA bo Poljska igrala proti zmagovalcu tekme Švedska-Češka, ki je predvidena za 29. marec," so sporočili iz Fife.

Če izključimo možnost turnirja s tremi reprezentancami, med katerimi bi bile Poljska, Švedska in Češka, ali pa se strinjajo, da bo v ponovitvi igrala še ena reprezentanca, je FIFA naklonjena Poljakom, kar je takoj obsodila Švedska nogometna zveza.

Nezadovoljstvo Švedov

"Najbolj smiselno in športno bi bilo, da bi Poljska v polfinalu dobila novega nasprotnika," je dejal predsednik švedske zveze Hakan Sjöstrand in dodal:"Razumemo, da je to uganka za Fifo, ki jo je treba rešiti, vendar mora še vedno veljati načelo igranja pod enakimi pogoji, torej igranje in zmaga na dveh tekmah za uvrstitev v Katar." Tudi švedski selektor Janne Andersson je odločitev obsodil, čeprav je pozdravil izključitev Rusije zaradi invazije na Ukrajino.