Se pripravljajo na invazijo?

Rusija in Belorusija strašita Ukrajino in Zahod

M.M.
19. 1. 2022, 16.09
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 16.15
Deli članek:

Ameriške oblasti menijo, da lahko prihajajoče skupne vojaške vaje oboroženih sil Rusije in Belorusije služijo ruski strani kot izgovor za napad na Ukrajino.

Reuters
Nedavne vaje ruske vojske v regiji Rostov, nedaleč od ukrajinsko-ruske meje.

"Poročila o premiku ruskih vojakov proti Belorusiji so zaskrbljujoča, domnevno v okviru redne skupne vojaške vaje v zelo občutljivem času, seveda pa so zaskrbljeni, da bi Rusija lahko pod krinko skupnih vojaških vaj na severu namestila svoje čete v Belorusiji. . "Sodelovanje Belorusije v takem napadu bi bilo popolnoma nesprejemljivo," je opozorila visoka uradnica ameriškega zunanjega ministrstva. Trdi, da predlagane spremembe beloruske ustave vsebujejo besedilo, ki ga je mogoče razlagati kot "odpiranje Rusiji napotitev sil na ozemlje Belorusije", pa tudi za namestitev ruskega jedrskega orožja na beloruskem ozemlju.

Premikajoči se vojaki

Moskva je v torek sporočila, da je zaradi velike vojaške vaje začela prestavljati vojake z Daljnega vzhoda v Belorusijo, ki bodo dodatno okrepili ruske sile v bližini Ukrajine. Rusija je tako povečala strah Zahoda pred morebitno rusko invazijo na državo.

Namestnik ruskega obrambnega ministra Aleksander Fomin je dejal, da vojaška vaja med drugim predvideva vadbo skupnega odziva Rusije in Belorusije na zunanje grožnje. Rusija bo v Belorusijo poslala 12 lovskih letal in več enot zračne obrambe, da bi "odbili zunanjo agresijo", je dejal Fomin. Ni pa povedal, koliko vojakov in orožja bo prepeljanih v Belorusijo, niti ni navedel števila vojakov, ki se bodo udeležili vojaške vaje.

Premestitev vojakov bi močno okrepila ruske sile v bližini Ukrajine, ki trenutno po ocenah obsegajo skoraj 100.000 vojakov, tankov in drugega težkega orožja, zato se Kijev in Zahod bojita, da Rusija načrtuje invazijo.