SLOVENSKI FILM

Štirje slovenski filmi v Trst po nagrade

M. V.
19. 1. 2022, 15.10
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 15.15
Deli članek:

Na Tržaški filmski festival so se v tekmovalni program uvrstili štirje slovenski filmi: igrani celovečerec, koprodukcija, kratki in dokumentarni film.

Mitja Ličen
Igrani celovečerec Orkester

Tržaški filmski festival bo potekal od 21. do 30. januarja v hibridni obliki, na daljavo preko spleta in v živo. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 33. edicije festivala sta se med enajst filmov uvrstila dva slovenska. Najnovejši film režiserja Matevža Luzarja, Orkester, ter manjšinska koprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. V tekmovalni dokumentarni program dvanajstih filmov se je uvrstil dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar, v tekmovalni program petnajstih izbranih kratkih filmov pa manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel Roka Bička.

V sklopu festivala bo tudi letos potekalo že dvanajsto koprodukcijsko srečanje »When East Meets West«. Producenti iz Italije in jugovzhodne Evrope se tako vsako leto srečajo z ustvarjalci drugih regij in držav, letos so v fokusu Rusija, Velika Britanija, Irska, Kanada in ZDA. Na koprodukcijskem srečanju se bo s svojim novim celovečernim projektom Fantasy predstavila tudi slovenska režiserka Katarina Rešek - Kukla.

Last Stop Trieste pa je delavnica, kjer bodo že osmo leto predstavili 6 kreativnih dokumentarcev, ki so v zaključni fazi. Med njimi je tudi Telo režiserke in producentke Petre Seliškar, ki se bo potegoval za nagrado HBO Europe.

V programu This is IT bodo letos predstavili 10 filmov, 7 igranih in 3 dokumentarne, ki imajo italijanske koproducente in so tik pred premiero. Med njimi je tudi slovenski film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta.