V ZDA

Prašičje srce prvič uspešno presadili v človeka

L.J./STA
11. 1. 2022, 08.58
Posodobljeno: 11. 1. 2022, 08.59
Deli članek:

57-letni David Bennett je srce prejel že v petek, do sedaj pa ga njegovo telo še ni zavrnilo. Če bo preživel, bo znano v naslednjih tednih.

Profimedia
Operacija presaditve srca je trajala 7 ur.

Gre za prvo uspešno presaditev prašičjega srca v človeka. Prašič, katerega srce so uporabili za operacijo, je bil gensko spremenjen na način, da človeško telo njegovih organov ne bi zavrnilo. Tokratno operacijo je opravil Bartley Griffith, ki je doslej v petih letih opravil že 50 poskusnih presaditev prašičjega srca v telo pavijanov.

Po svetu so opravili že nekaj poskusnih presaditev živalskih organov v človeško telo, vendar pa ni bila nobena uspešna, ker je človeško telo te organe nemudoma zavrnilo. Prašiča za Bennetta je pridelalo podjetje Revivicor, ki med drugim razvija prašičje organe za presaditve v človeško telo.

Človeško telo je prašičje organe zavračalo predvsem zaradi odvečnega sladkorja v celicah živalskega organa, znanstveniki pa so z genetskimi spremembami uspeli vzgojiti prašiče, pri katerih odvečnega sladkorja ni. Bennett je v ponedeljek že dihal z lastnimi pljuči brez aparata, še vedno pa je priklopljen na napravo, ki pomaga novemu srcu. Ali bo preživel, bo bolj znano v naslednjih tednih.

Profimedia
Zdravnik Bartley Griffith (levo) z Davidom Bennettom nekaj dni po operaciji.