Spletni vdori

Tako se Iran norčuje iz Izraela

L.J.
3. 1. 2022, 10.02
Posodobljeno: 3. 1. 2022, 10.02
Deli članek:

Na dan druge obletnice usmrtitve iranskega generala Kasema Solejmanija se je zgodil spletni vdor v spletno stran izraelskega časnika Jerusalem Post

Reuters
"Blizu smo vam tudi tam, kjer o tem ne razmišljate"

Danes zgodaj zjutraj spletna stran časnika Jerusalem Post bralcem ni bila dostopna. Razlog leži v fotografiji, ki so jo na naslovnici spletne strani objavili hekerji. Vsebina izraelskega medija ni bila dostopna, in vse, kar so bralci videli, je bila zgornja fotografija, na kateri je vidna pest z rdečim prstanom, iz katere potuje raketa, pod njo pa se nahaja goreča stavba. Na desni strani fotografije se nahaja dvojeznični napis v polomljeni angleščini in hebrejščini: "Blizu smo vam tudi tam, kjer o nas ne razmišljate." 

Časnik je hitro odpravil fotografijo, spletna stran Jerusalem Posta pa spet deluje. 

Spletni napad se je pripetil na dan druge obletnice smrti Kasema Solejmanija, vodjo elitih enot iranske revolucionarne garde, ki so ga 3. 1. 2020 ubile sile ameriškega letalstva. Izraelske vojaške sile so decembra tudi uradno priznale, da so pri usmrtitvi generala igrale pomembno vlogo. Nekdanji izraelski vodja obveščevalnih enot Hajman Tamir je v enem od medijskih intervjujev namreč povedal, da je "usmrtitev Solejmana poseben dosežek, saj so naši glavni sovražniki, vsaj v mojih očeh, Iranci." O vlogi izraelske obveščevalne službe v napadu je sicer že nekaj dni po sami smrti Solejmana poročal ameriški medij NBC News, a je Izrael do nedavnega vlogo pri usmrtitvi zanikal. 

Za napad ni prevzela odgovornosti še nobena skupina. 

Reuters
Twitter objava izraelskega časnika The Jerusalem Post: "Zavedamo se napada na našo spletno stran in direktne grožnje, ki tak napad predstavlja Izraelu ..."