Koristi in tveganja

Znižujejo število dni obvezne karantene

G.G./STA
2. 1. 2022, 12.33
Posodobljeno: 2. 1. 2022, 12.36
Deli članek:

Milejša različica omikron in izostanek asimptomatsko pozitivnih od držav terjata, da premislijo režim karantene.

Profimedia
V Franciji smučišča končno obratujejo v polnem zagonu.

Zadnja v vrsti držav, ki krajšajo čas karantene, je Francija. Polno cepljeni proti covidu-19, ki bodo na testiranju na koronavirus pozitivni, se bodo morali izolirati le za sedem dni ne glede na različico, s katero bodo okuženi.

Karanteno bodo obenem v primeru negativnega bodisi antigenskega bodisi PCR-testa lahko zaključili že po petih dneh. Za v celoti cepljene po tesnem stiku z okuženim karantene sploh ne bo, je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche napovedal zdravstveni minister Olivier Veran.

Za tiste okužene, ki niso cepljeni ali pa niso še prejeli vseh potrebnih odmerkov, ostaja v veljavi pravilo desetdnevne karantene, ki jo je mogoče z negativnim testom končati po sedmih dneh. Tesni stiki okuženih, ki prav tako niso cepljeni, morajo v karanteno za sedem dni, za njeno končanje pa je potreben negativen test na okužbo.

Kot pojasnjujejo na francoskem ministrstvu za zdravje, sprememba odgovarja na potrebe, ki jih s sabo prinaša izjemno hitro širjenje koronavirusne različice omikron. Omogočila naj bi ravnotežje med koristmi in tveganji, namenjeno zlasti zagotovitvi nadzora nad virusom in hkratni ohranitvi družbeno-gospodarskega življenja. Kot še izpostavljajo, prvi podatki kažejo, da je inkubacijska doba pri omikronu krajša kot pri drugih različicah, kar da govori v prid krajšanju časa karantene.

V Franciji so samo v soboto potrdili več kot 219.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Sedemdnevna incidenca primerov na 100.000 prebivalcev znaša 1456. V državi je sicer za izpolnjevanje pogoja celovite cepljenosti sedem mesecev po prvotnih dveh odmerkih potreben tudi poživitveni. Ta rok bodo s 15. februarjem skrajšali na štiri mesece, je še napovedal Veran.