brez nadzora

Muskovi sateliti v vesolju ogrožajo tehnologijo in ljudi

B.K.
28. 12. 2021, 10.15
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 10.25
Deli članek:

Konestelaciji Starlink se morajo izmikati drugi sateliti, skoraj pa je trčila tudi z vesoljsko postajo.

Starlink
Satelit Starlink

Kitajska stalna misija pri Združenih narodih je vložila ustno poročilo Generalnemu sekretariatu ZN zaradi dveh skorajšnjih trkov med njihovo vesoljsko postajo Tianzhou in konstelacijo satelitov Starlink ameriškega podjetja SpaceX, zaradi katerih so bila ogrožena življenja njihovih tajkonavtov, ki prebivajo na vesoljski postaji.

Po navedbah kitajskih oblasti je v zadnjem letu dni prišlo do dveh takšnih incidentov. Prvi se je pripetil 1. julija, ko so upravljalci postaje Tianzhou bili prisiljeni izvesti nujni manever za izogibanje, saj je konstelacija Starlink zasedla orbito, ki jo je že zasedala Tianzhou. Do drugega dogodka je prišlo 21. oktobra, ko se je eden izmed satelitov konstelacije Starlink začel nenapovedano premikati po orbitah. Kitajska vesoljska agencija je bila znova prisiljena izvesti manever za izogibanje, da bi zaščitila življenja svojih tajkonavtov, so kitajske oblasti zapisale v poročilu.

To nista prva tovrstna incidenta s sateliti, ki jih podjetje SpaceX, čigar ustanovitelj je eden izmed najbogatejših Zemljanov Elon Musk, namerava uporabiti za globalno pokritost z internetnim signalom. S sateliti Starlink so bližnja srečanja imele tudi že druge vesoljske agencije. Jeseni leta 2019 je denimo Evropska vesoljska agencija ESA prav tako morala izvesti manever za izogibanje, da je preprečila trk med satelitom Stralinka in lastnim opazovalnim satelitom Aeolus Earth. Da bi lahko prišlo do trka, so evropski znanstveniki vedeli že nekaj dni vnaprej, a kljub opozorilom Muskovi sateliti niso spremenili orbite, zato je v to bila prisiljena ESA.

Ob tem so evropski znanstveniki tedaj opozorili, da so tovrstni manevri izvedeni ročno in zato postajajo nepraktični, saj je v zemeljski orbiti vedno več satelitov, s tem pa trki med njimi postajajo vedno bolj neizogibni. Ob neljubem trku bi lahko prišlo do hujših posledic, saj bi razbitine satelitov lahko tako umazale zemeljsko orbito, da po njej več ne bi mogli potovati umetni sateliti. S tem pa bi bilo konec zgodbe satelitske navigacije, telekomunikacij in drugih civilizacijskih dosežkov v vesolju.